100 ezren maradhatnak fedél nélkül: Kezdődik a kilakoltatások időszaka

Letelt a kilakoltatási moratórium

Fotó: Youtube

A téli kilakoltatási moratórium április 30-án lejárt, az érintett családok többsége pedig már kézhez is kapta a lakás elhagyására felszólító dokumentumot. Szakértők becslése szerint idén 35-38 ezer kilakoltatás mehet végbe, ami azt jelenti, hogy kb. 100 ezer ember kerülhet válságba a lakhatással kapcsolatban.

Ágnes és két gyermeke is azok közé tartoznak, akik ilyen helyzetbe kerültek. Lakásukat elárverezték, szeptember végén kellett kiköltözniük. 5 millió forint kölcsönt vettek fel, de visszafizetniük ennek a hatszorosát kellett volna, ezt pedig nem tudták teljesíteni. Az ő otthonuk egy volt abból a 11 ezerből, amit tavaly a tartozások miatt elárvereztek.

Idén sem lesz jobb a helyzet

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula szerint az érintettek többségéhez már eljutott a lakás elhagyására felszólító nyilatkozat.

Van egy maréknyi diód és mazsolád? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha süteményt készíthetsz belőle

Nekik május első heteiben kell költözniük,

hiszen a moratórium ideje alatt kilakoltatni ugyan nem lehetett, de az értékesítés folyamatosan zajlott. Az érintettek a bíróságtól sem várhatnak segítséget, Barabás szerint ebben kár is reménykedni, főleg akkor, ha a lakás értékesítése után még mindig marad több százezer vagy millió forintnyi tartozás.

Ilyenkor még arra sincs esély,

hogy a kilakoltatottak albérletbe tudjanak költözni.

A Párbeszéd Magyarországért párt ez ügyben megkereste az igazságügyi minisztert. Szerintük a rossz törvények miatt olyan ítéletek születnek, melyek visszafordíthatatlanul vezetnek több ezer család otthonának elvesztéséhez.

A kilakoltatásokban éppúgy érintettek a hiteleket fizetni nem tudók, mint az önkormányzati lakásokat bérlők. A Bihari út 8/c lakói ugyan nem tartoznak, de gyerekeik vannak. A néhány évvel ezelőtt felújított házból idén cserelakás nélkül kell kiköltözniük.