Kezdőlap Cikkek 18 háztartási tárgy, melyekről sosem hitted volna, hogy van szavatossági idejük!

18 háztartási tárgy, melyekről sosem hitted volna, hogy van szavatossági idejük!

Semmi sem tart örökké és most nem a legutóbbi kapcsolatodról beszélünk! Következnek azok a fogyasztási cikkek, amiket nap mint nap használunk és legtöbbször bele sem gondolunk, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték őket, mint a törölközők, cipők, autós ülések és sok más tárgy körülöttünk.

Hálószoba

Párnák

Élettartam: 2-3 év

Gondolj csak bele, minden éjszaka velük alszol. Húzod-vonod, gyűrögeted, amíg kényelmesen el nem helyezkedsz rajtuk. A természetes elhasználódás miatt a párna elveszíti az alakját, nem támasztja már a nyakat és fájdalmat okoz. Nem mellesleg a házi poratkáknak is kitűnő otthont ad.

Papucs

Élettartam: 6 hónap

A legkényelmesebb viselet, mikor fáradtan hazaérünk és ledobjuk az utcai cipőt. Sajnos azonban nagyon jó táptalajt adnak a gombás fertőzésnek. Ezért amilyen gyakran csak lehetséges, mossuk, tisztítsuk a papucsunkat, akár kézzel, akár mosógépben.

Fürdőszoba

Szivacs

Élettartam: 2 hét

Fürdőrózsa

Élettartam: 6 hónap

Ezek tisztálkodáshoz használt eszközök penészednek és gombás fertőzést is okozhatnak. Soha ne használjuk túl sokáig őket! A természetes és szintetikus anyagból készült fürdőrózsákat főzzük forró vízben, hogy a kórokozók elpusztuljanak.

Törölköző

Élettartam: 1-3 év

Minden használat után a mosógépbe, majd a szárítóba teszed a törülközőidet? Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen felakasztod őket megszáradni. A baktériumok pedig közben élnek és virulnak! Hiába mossuk rendszeresen, ha utána nedvesen kilógatjuk őket, a probléma nem fog megoldódni.

Fogkefe

Élettartam: 3 hónap

Amikor a fogkefe sörtéi kezdenek elkopni, mindannyian újat veszünk. Azonban nemcsak ilyenkor érdemes lecserélni a fogkeféket, hanem minden megfázás és influenza után, hogy a kórokozók ne jussanak be újra a szervezetünkbe.

Szépítkezés

Hajkefe

Élettartam: 1 év

A hajkeféket hetente egyszer alaposan ki kell tisztítani és évente le kell cserélni őket. Ha természetes sörtéjű kefét használsz, még sűrűbben, 7-10 havonta érdemes újat vásárolni.

Parfüm, eau de toilette

Élettartam: 1-3 év

Az esszenciális olajokkal készült parfümök felbontatlanul 3 évig is elállnak, felbontva pedig általában 2 év a szavatossági idejük. Az eau de toilette zárt állapotban 4 évig, felnyitva 2 évig maradnak használhatók.

Gyerekholmik

Cumi

Élettartam: 2-5 hét

A latex cumikat állapotuktól függetlenül sűrűn kell cserélni. A latex könnyen betörik, a repedésekben pedig elszaporodnak a baktériumok.

Autós gyerekülés

Élettartam: 6-10 év

A műanyag és a hab is elkopik, elhasználódik az idők során. Az ülés veszít formájából és már nem nyújt védelmet a gyermeknek. Ezért jobb új ülést vásárolni használt helyett.

Gardrób

Melltartó

Élettartam: 1-2 év

A szörnyű igazság az, hogy a kedvenc melltartóinkat sem hordhatjuk örökké. Idővel elveszítik formájukat, rugalmasságukat, túl kicsinek vagy túl nagynak érezzük őket, egy az egyben kényelmetlenné válnak. Általában 1-2 évente újra kell cserélni őket.

Futócipő

Élettartam: 1 év

Még ha nem is vagy maratoni futó, ha a cipődben már van 400-500 km, a párnázata elkezd deformálódni. Ez pedig felesleges stressznek teszi ki az ízületeket, nincs tehát más járható út, mint a csere.

Konyha

Fűszerek

Élettartam: 1-3 év

Ha sokáig tároljuk őket, a fűszerek veszítenek illatukból és ízükből is. Különösen igaz ez az őrölt fűszerekre, melyeket 6 hónapnál tovább nem tarthatunk el. Ha találsz egy nagy üveg szerecsendiót, amit sosem használsz, szabadulj meg tőle!

Liszt

Élettartam: 6-12 hónap

A liszteket általában 6 hónapig tarthatjuk el, de a kitűnő minőségűek egy évig is elállnak a polcon.

Kamra

Tűzoltó készülék

Élettartam: 15 év

Ha bármilyen sérülést fedezel fel a tűzoltó készüléken, pl. repedéseket a tömlőn, mielőbb gondoskodj a cseréről!

Elosztók

Élettartam: 1-2 év

Nélkülözhetetlen részei a háztartásnak, biztosítják a kenyérpirító, a vízforraló, a telefon, a hajszárító, a laptop és minden más elektronikai holmi működését, melyek nélkül az életünk elképzelhetetlen. Azonban nekik is megvan a maguk élettartama. Ha túllépik kapacitásaikat, komoly problémákat okozhatnak.

Fertőtlenítőszerek

Élettartam: 3 hónap

3 hónap után ezek a termékek kezdik elveszíteni hatékonyságukat.

Szúnyogirtó

Élettartam: 2 év

Ha évente csak egyszer, nyaralás alkalmával veszed elő a szúnyogriasztót, a vásárlás utáni 3-4. évben ezt már ne tedd meg! Két év után ugyanis a rovarriasztó használhatatlanná válik.