A lóhere titka: ha megosztod a lóherét, hamarosan nagy szerencse fog érni!

A négylevelű lóhere szerencsét hoz, ha kedvelés után a “Szerencsehozó lóhere” szót beírod a kommentbe. Ekkor a dolgok szerencsés kimenetére számíthattunk! Az év össze napján elkél a szerencse!

A lóhere három levele, a Szentháromságot jelképezi. De miért létezik az a hit, hogy a négylevelű lóhere, szerencsét hoz? Mivel itt a döntő szám a négyes, a négylevelű lóhere története nem kapcsolható össze, a Szentháromságról szóló hagyománnyal.

A hit mai napig szilárdan tartja magát, (habár nem tudom az ősi forrást idézni, hogy ezt bebizonyítsam), hogy a négylevelű lóhere fontossága, a kereszténység előtte a pogány korszakra vezethető vissza, amikor a négylevelű lóherét kelta amulettekként használták.

A kelta kultúra elterjedt Írországban és Nyugat Európa legnagyobb részében. A druidák (kelta papok) voltak azok, akik a négylevelű lóherét, amulettként használták, mert meglátásuk szerint a rossz szellemek ellen véd és hatásos. A kelta hagyomány szerint a négylevelű lóhere a védelem mellett még szerencsét is hoz.

Van egy maréknyi diód és mazsolád? Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha süteményt készíthetsz belőle

lohere3

Több nép szimbólumrendszerében a négylevelű lóhere levelei a hűséget, a reményt, a szeretetet és a szerencsét jelképezik.

Viszont egy másik értelmezés is elterjedt, a következő versszaknak köszönhetően:

…Négylevelű lóherét nézek
De már láttam egyszer,
Az egyik levele a napsütés, a másik az eső.
A harmadik a rózsa, amely az ösvényen nő
Nem kell magyarázat a negyedikre
Ő az, akit imádok.
Négylevelű lóherét nézek
De már láttam egyszer…

Az első irodalmi mű, amelyben a négylevelű lóhere, összefüggésben van a kelta amulettel, 1620-ból származik. Abban az évben, az Illinois Egyetem közlése szerint, Sir John Melton ezt írta: „Ha egy ember aki a mezőn sétál és négylevelű füvet talál, az megtalálta szerencséjét.”

A felmérések szerint, minden 10000 háromlevelű lóhere között, lehet találni egy négylevelűt. (edenkert.hu)