Kezdőlap Cikkek A nagyszüleim több mint 50 évig éltek boldog házasságban! Megkérdeztem, mi volt...

A nagyszüleim több mint 50 évig éltek boldog házasságban! Megkérdeztem, mi volt a titka?

Minden házaspár életében vannak krízisek, nehezebb időszakok, hiszen ez is része az életünknek. A baj csak az, hogy nem mindenki tud szembenézni ezekkel a dolgokkal és ezért válásig fajulnak a dolgok.

Nem is olyan rég még nem értettem miért is van olyan sok válás a modern világunkban, de a nagymamámmal folytatott beszélgetés után több dolgot is megértettem.

A nagymamám mindig erős asszony volt, egy igazi harcias nő aki mindig minden problémát megoldott, ezért ő a példaképem, én is olyan szeretnék lenni mint ő. Boldog házasságban éltek 57 évig, felneveltek együtt három gyereket. Egy napon amikor együtt kávéztunk megkérdeztem a nagymamámtól a következő dolgot:

– Nagymama mit gondolsz miért van olyan sok válás manapság? Régebben másképp volt ugye? Te és a nagyapám békességben és harmóniában éltetek sok hosszó évet, együtt neveltétek a gyerekeket és soha nem váltatok el. Lehet, hogy a férfiak változtak meg ennyire?

– Nem a férfiak hibája, válaszolta a nagymamám.

– Hát akkor kinek a hibája kérdeztem én, a mai lányok arra  panaszkodnak, hogy a modern férfiak nem szeretik őket.

– Most elmondom neked mi a probléma, mondta a nagymamám. Valamikor a mi időnkben a nők bölcsebbek voltak, és ez a titok több házasságot megmentett. A mi időnkben a férfiakat jobban megértették a nők. Mi nők együtt dolgoztunk a férfiakkal, a háztartást is vezettük, a gyerekeinkre és magunkra is vigyáztunk. Voltak nagyon nehéz idők, de mindig segítettük egymást és kitartottunk egymás mellett.

Megértettem annak idején azt, hogy egy házasság csak akkor működik, ha a házastársak mindig kitartanak egymás mellett, jóban, rosszban. Szerintem mi jobban tiszteltük a férjeinket, ők érezték ezt és nem hagytak el minket.

– Igen nagymama, igazad van. A nagymamám szavain elgondolkodtam, lehet, hogy nem vagyunk elég megértőek? Nem lehet általánosítani, minden családban különböző problémák vannak, de nagyon sok olyan dolog van ami egy nőtől függ, a viselkedésétől és attól, hogyan reagál egyes dolgokra. Azért, hogy boldog házasságban bölcsnek kell lennünk.