Akár 72 év is lehet a nyugdíjkorhatár? Az ok, hogy folyamatosan csökken a dolgozók száma

Csökkenő nyugdíjak és 72 éves nyugdíjkorhatár… mindez könnyen valósággá válhat a Portfolio számításai szerint. Az ok, hogy rohamosan csökken a dolgozók száma, így ha a helyzet változatlan marad, néhány 10 év múlva nem lesz, aki eltartsa a nyugdíjasokat. Az egyensúly fenntartásához a munkaerőpiacon is változások kellenek.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint nem érdemes már most készpénznek venni ezeket a számításokat. Emlékeztetett, hogy Magyarországon 2022-től emelkedik majd 65 évre a nyugdíjkorhatár, hölgyek és urak számára egyaránt. Ezután viszont szerinte is reális forgatókönyv lehet az, hogy a későbbiekben – a skandináv országokhoz hasonlóan – 67, vagy akár 69 évre emelkedjen a nyugdíjkorhatár.

A probléma Európai szintű,

hozzánk hasonlóan számos más ország is emelt, vagy emelni fog a korhatáron a közeljövőben. A főtitkár szerint a nyugdíjrendszernek konzisztensnek, évtizekedre előre kiszámíthatónak kell lennie.

A magyar nyugdíjrendszer szerinte ellentmondásos

“Nincs nyugdíjjárulék sapka, tehát a legmagasabb jövedelmek miatt most már állapítanak meg 1 millió forint körüli nyugdíjat is, ugyanakkor statisztikai adat, hogy 70 ezer embernek nincs ma hazánkban 50 ezer forintot elérő nyugdíja. Ezen kellene gondolkodni. A Portfolio tanulmánya nagyon érdekes, a fedezet valóban nehezen megteremthető, de arról nem beszélnek, hogy abban is lehet reménykedni, hogy 2050-re termelékenyebbek leszünk, hogy kevesebb ember akár nagyobb értéket fog tudni előállítani. Egyébiránt nem csak a bér utáni befizetésekből lehet nyugdíjat fizetni, hanem adók átcsoportosításából is.”

A szociális megközelítés, a társadalmi igazságosság rendkívül fontos Dávid Ferenc szerint, de ezt véleménye szerint a jelenlegi rendszer nem igazán veszi figyelembe. Hozzátette, ma kb. a GDP 8.5 százalékát költi az ország nyugdíjra. A nyugdíjrendszer mai állapotát stabilnak titulálta, hozzátéve, hogy hosszú távon, reformok nélkül biztosan nem fenntartható.


Népszerűsíteni akarom a honlapomat, ezért élek a lehetőséggel és új cikket publikálok itt!