Egyházi osztályban a szülők fúrták meg, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is rákerüljenek az osztálytablóra

A szülők és az iskola tanárai, vezetése tanúbizonyságot tett az empátia teljes hiányáról

Bár az iskolaigazgató szerint a külön tabló náluk hagyománynak számít, Szűcs Mária, aki egy Down-szindrómás kislány édesanyja, csak két nappal a ballagás előtt értesült arról, hogy gyermeke nem szerepelhet az osztálytablón. A 24.hu értesülései szerint ezt az etikusnak nem nevezhető szokást idén a gyerekek szerették volna megváltoztatni, de a legtöbb szülő ehhez nem járult hozzá.

Szűcs Mária lánya, Marianna idén ballagott egy általános iskola speciális osztályából. A ballagásról tabló is készült, aminek az édesanya kifejezetten örült, hiszen annyira jól sikerült a fotó, annak ellenére, hogy az tabló kisebb méretű lett, mint az egészséges gyerekeké.

Idén majdnem a fogyatékkal élő gyerekek is felkerültek az egészségesekkel egy tablóra, ám a református osztályból néhány szülő ezt nem engedte. Hogy hányan voltak ilyen szülők, azt pontosan nem lehet tudni, és természetesen nem is nevesítették őket. Annyi azonban biztos, a gyerekek hozzájárultak volna ahhoz, hogy minden gyerek közös tablón szerepeljen.

A legegyszerűbb házi kenyér recept! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Finom puha és mindig jól sikerül

A szülők miatt van megkülönböztetés

Az iskolában a speciális tagozaton végzett gyerekek eddig minden évben csak külön tablóra kerülhettek rá. Idén 5 ilyen gyerek ballagott el az iskolából. Ebben az évben az egészséges gyerekek szerették volna, ha megkülönböztetés nélkül mindenki közös tablón szerepel. Mária a ballagás előtt két nappal értesült arról, hogy ez mégsem így fog történni, mikor bement az iskolába megnézni a tablót és megkérdezni, hogy hol lesz kiállítva.

Mária másnap felkereste az iskola igazgatóját, aki látszólag maga is értetlenül állt a dolog előtt. Ám később az igazgató elmondta, nem az utolsó pillanatban tisztázódott, hogy a fogyatékkal élő gyerekek idén is külön tablón kaphatnak csak helyet. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy erről a szülőket miért nem értesítették.

Az igazgató telefonos megkeresésre elmondta, náluk egyfajta hagyomány, hogy az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekeket külön tablón szerepeltetik. Hozzátette azt is, hogy idén sem volt ebből probléma, kizárólag egy anyuka, Szűcs Mária van felháborodva ezen. Mária szerint ennek talán az lehet az oka, hogy a többi speciális igényű gyerek családja olyan nehéz körülmények között él, hogy emiatt nem tudtak már ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Arra a kérdésre, hogy az egészséges gyerekek szülei közül jónéhányat miért zavart a közös tabló ötlete, az igazgató nem tudott választ adni, azt pedig természetesen nem sorolta fel, hogy kik voltak ezek a szülők.

A 24.hu újságíróját az igazgató meginvitálta az iskolába, ám ott már nem adott interjút, arra hivatkozva, hogy ezt nem teheti meg a tankerületi központ engedélye nélkül. Azonban, éppen az újságíró ott jártakor hozták be a speciális igényű gyerekek kis tablóját, rajta Mária lányának, Mariannának a fotójával.

Mária újra leült beszélgetni az igazgatóval, ám ezen a megbeszélésen az újságíró nem lehetett jelen. Mária elmondása szerint az igazgató nem tudott arra mit mondani, hogyan lehetséges, hogy néhány szülő megakadályozhatta a közös tabló megvalósulását.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz már beérkezett az az indítvány, ami a speciális igényű gyerekek tablójának a többiéhez képest kisebb méretét kifogásolja. Bár nincsenek annyian, mint egy hagyományos osztály létszáma, de ez is a hátrányos megkülönböztetés egyik formája, amiből a gyerekeket életük során egyébként is sok éri. Mária egyrészt azt szeretné elérni, hogy a speciális igényű gyerekek tablója is ugyanakkora lehessen, mint egészséges társaiké, másrészt pedig azt, hogy a szülők ne állhassanak útjába egy ilyen emberséges, ráadásul a gyerekek ötletéből származó megmozdulásnak.

Szűcs Mária úgy nyilatkozott, szeretné, ha többé ez sehol nem fordulhatna elő, és máig nem érti, miért nem kérdezték meg a szülők véleményét ezzel kapcsolatban egy szülői értekezleten. Ahogyan azt is kifogásolja, az iskola vezetése miért hagyta, hogy néhány szülő megakadályozza ezt a pozitív kezdeményezést. Mária hozzátette, szeretne a szemébe nézni azoknak a szülőknek, akik nem engedték, hogy lánya az egészséges gyerekekkel közös tablón szerepelhessen.

Jelentkezett az egyik szülő, aki ezt kommentet fűzte a történethez: