Finnország lesz az első ország a világon, amelyben eltörlik az összes iskolai tantárgyat a tantervből

Ezért van rá szükség

A finn oktatási rendszert a világ egyik legjobbjának tekintik. Az oktatási rendszerek értékelésében ez az ország a tíz legrangosabb közé tartozik, írja a Moon Child.

A helyi önkormányzatok azonban nem ülnek a babérjaikon, és úgy döntöttek, hogy valódi forradalmat hajtanak végre az iskolai rendszerükben, amelynek 2020-ig véget kell érnie.

A tisztviselők teljesen el akarják törölni az iskolai tantárgyakat: azaz ezután nem lesznek fizika, matematika, irodalom, történelem és földrajz órák.

Az egyes tantárgyak helyett a hallgatók az eseményeket és a jelenségeket interdiszciplináris formában tanulmányozzák ezután. Például a második világháborút a történelem, a földrajz és a matematika szempontjából veszik figyelembe.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

És amikor pedig a „Munka egy kávézóban” témát tanulják, a hallgatók átfogó ismereteket kapnak az angol nyelvből, a közgazdaságtanból és a kommunikációs készségből.

Ezen rendszer a középiskolás diákok számára 16 éves kortól kerül bevezetésre. A tervek szerint a diákoknak kell kiválasztania, mely témát vagy jelenséget kívánja behatóbban tanulni, annak függvényében, hogy az a későbbi életében számára szükségessé válhat.

Ezért a serdülőknek nem kell teljes fizikai vagy kémiai tárgyakat tanulniuk, és ezáltal az örök kérdést feltenniük: „Szükségem van erre?”, illetve „Miért tanulom én mindezt?”

Így tehát az angol irodalmat és a fizikát már számos Helsinki-béli iskolában megszüntették. Ehelyett témákat és eseményeket tanítanak a gyermekeknek. Úgy gondolják, hogy ily módon átfogó ismereteket kapnak a körülöttük lévő világról.

Például az Európai Unió tanulmányának részeként előadásokat tartanak a diákoknak a történelemről, a politikáról, a földrajzról és az idegen nyelvekről.

Az iskolai reform fokozottabb interakciót igényel a különféle tantárgyak tanárai között. A helsinki tanárok kb. 70%-a már befejezte az új tantervi rendszerrel kapcsolatos képzést, és egyúttal fizetése is növekedni fog.

Neked mi a véleményed az oktatási rendszer ilyen irányú megváltoztatásáról?