Gyenge forint, áremelés jöhet – A tejtermékek után a kenyér is drágulhat

Aki szereti a banánt, annak keserű szájíze lehet. Többe kerül ugyanannyi déli gyümölcsöt behozni az országba, mint néhány héttel korábban. A kereskedelmi szövetség szerint főleg importtermékek, többnyire ruhák és műszaki cikkek drágulhatnak a következő hetekben. A vásárlók azt mondják, ismerik a képletet.

„A benzinnel egyenes arányban változik az összes termék ára, a szállítás nyilvánvalóan emeli a termékek árát” – mondta az egyik megkérdezett vásárló.

A gázolaj átlagára alig több mint egy hete túllépte, a benziné pedig pénteken megközelítette a 400 forintos lélektani határt literenként, részben a forint gyengülése miatt. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a következőket mondta:

„A kereskedőknek nem érdekük a drágulás, tehát a piaci verseny révén igyekeznek majd olcsóbb beszerzési forrásokat keresni, és ahol lehet, a költségeket átcsoportosítani, de azzal szembe kell nézni, hogy egy kisebb mértékű drágulás lesz a boltokban.”

A GKI szerint az élelmiszerárak átlagosan 4 százalékkal emelkedhetnek év végéig, ha tartósan gyenge marad a forint, az üzemanyagárak pedig drágák maradnak.

Mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk a külföldi nyaralást tervezőknek is

Ugyanis a horvát és a román fizetőeszközhöz képest is gyengült a forint. Horvátország 4.5, Erdély pedig 6 százalékkal drágább a magyaroknak. A belföldön üdülőknek pedig kalkulálniuk kell azzal, hogy egy teli tank üzemanyag már most 2500 forinttal többe kerül átlagosan, mint két hónappal ezelőtt.