Ha van gyermeked, ezeket a gondolatokat neked is el kell olvasnod egy édesanyától, aki elveszítette kislányát

Forrás: ÉLETKEdv

Lippai Marianna gyermeke 2010-ben halt meg egy ritka genetikai betegség következtében. Dominika akkor 13 éves volt, szellemi épségét mindvégig megőrizte, de fizikailag végül leépült.

“Életének utolsó 40 napjában már semmi másra nem volt képes, csak a szeretetre. És még volt ereje a hálára is. Hiszen nyakamat átölelve még utoljára a fülembe súgta: “Köszönöm Anya, hogy gondoskodtál rólam…”

– írja Marianna az ÉLETKEdv  nevű Facebook oldalán.

Marianna oldalának közel 250.000 követője van. Üzenetei optimizmust, életkedvet, pozitivitást sugároznak minden szülőnek, akiknek az édesanya elsősorban arra akarja felhívni a figyelmét, értékeljék, hogy az élettől egészséges gyermeket kaptak.

Fontos tanácsokat fogalmazott meg számukra,

amiket érdemes felidézni magunkban, mikor gyermekeink nevelése közben nehézségekkel találjuk szembe magunkat.

“Esti mese – szülőknek…” – Lippai Marianna gondolatai következnek

“A temetőben jártam tegnap (is). Olykor megfordulok ott. Nem túl gyakran. De amikor Nyíregyházára megyek, akkor az első utam oda vezet. Nem azért, mert bárki is várna ott. Csak megyek, mert ott van eltemetve egyetlen lányom. Ő pedig nem várja el tőlem, hogy oda járjak, ahol Ő valójában nincs. Szóval, csak úgy megyek. Megnézem, hogy rendben van-e a sír. Ennyi. Meg viszek virágot, pillangót, meg katicákat. Ezt mind szerette Dominika.

A minap is ez történt. Csodálatosan sütött rám a nap. Éreztem, ahogy a napsugár simogatja a bőrömet, és átjárja a lelkemet. Jól is jött ez a lelkemnek. Mindenféle gondolataim voltak. Nem magamról. Nem is konkrétan Dominikáról. Hanem inkább arról, hogy milyen csodálatos érzés is az, ha az embernek van gyermeke. És, hogy mennyire szerettem az anyaságot 13 éven keresztül, és hogy mennyi mindent szerettem benne. Szóval, a sír mellett elmélkedve, tudtam, hogy üzennem kell nektek. Tudomásotokra kell hoznom, hogy mennyi mindentől kell boldognak lennetek, ha él és a közeletekben van a gyermeketek.

1. Mindig engedd, hogy kedvére beszéljen hozzád! Mindegy mit mesél, és mennyit és miről. A lényeg, hogy élvezd a hangját és örülj neki, hogy van, aki mesél neked.

2. Mindig adj neki annyi puszit, amennyit csak szeretne! És te is adj neki annyit, amennyit csak szeretnél! A puszi, az erősíti a köztetek lévő köteléket. Ne engedd, hogy ez meglazuljon!

3. Játssz vele, ha ezt kéri tőled! Sose utasítsd el őt. Ha csak 10 percre van időd, akkor 10 percet játssz vele. Lehet, hogy az ő életében, ez lesz a legszebb 10 perc. Minden közös élmény maradandó. Ha viszont nem vagy vele, az “sebet hagyó.”

4. Minden nap öleld őt magadhoz! Az ölelés a legszebb emberi érintés. Arról nem is beszélve, hogy a gyermeked ettől érzi magát biztonságban. Ha magadhoz öleled őt, akkor a legboldogabb. Tőled. Az életétől. A szeretetedtől. Mindig legyen hát időd egy ölelésre!

5. Sokszor mondd neki, hogy SZERETED! Nem baj, ha már unja, netán idegesíti, vagy ha azt kéri tőled, ne mondd neki annyit, hisz úgy is elhiszi, ha nem mondod. De mondd! Ne hallgass rá! Te csak mondd kedvedre! Szeresd őt kimondva is, és mindig hallgass a szülői szívedre!

6. Tölts vele minél több időt! Ne a munkád legyen mindig az első helyen, hanem ő! Egy gyermek sosem kerülhet a képzeletben felállított sorrended utolsó helyére. Ne feledd: a munkád sosem fogja neked azt mondani, hogy SZERETLEK ANYA/APA! Hát igen. Attól nem is létezik szebb érzés, amikor a gyermeked szájából azt hallod: SZERETLEK ANYA/APA!

7. Sose légy mérges a gyermekedre, ha rossz jegyet visz haza! Attól ő még egy csodálatos, értékes gyermek. Ne feledd: te is voltál gyermek és vittél haza rossz osztályzatot, és csak azt vártad, hogy megértsenek a szüleid. Légy hát megértő szülő! És egy-egy rossz jegynél mindig jusson eszedbe, hogy az a szülő, aki eltemette a gyermekét, az most nagyon örülne annak a kettesnek, amit éppen a te gyermeked vitt haza. Szóval, az élet nem az osztályzatokról szól, hanem arról, hogy ÉLÜNK!

8. Mindig készítsd el számára a kedvenc ételét! Mindegy, hogy mit kér, és mindegy, hogy mikor kéri ezt. Csináld meg! Akkor is, ha fáradt vagy, és akkor is, ha éppen úgy érzed, hogy most nincs kedved hozzá. Igenis legyen hozzá kedved! Arra gondolj mindig, hogy milyen szerencsés a helyzeted, hogy van kinek elkészítened. És tudd, hogy ez nem elkényeztetés! Ez a gyermeked számára egy örömszerzés.

9. És végül: SZERESD ŐT! Mindig! Mindenkor! Nagyon! Őszintén! Szívből! Mosolyogva! A lelkedből! Tisztán! És örökké! És még azon is túl! Hiszen azért kaptad ajándékba a gyermekedet, hogy neki add a legtöbb SZERETETEDET!

Szóval, álltam az egyetlen gyermekem sírja mellett.

Sütött rám a nap. A szellő simogatta az arcomat, a nap sugara a szívemet. A lányom hiányának érzése pedig megsirattatta a lelkemet, és közben tudtam, hogy meg fogom írni nektek, hogy SZERESSÉTEK, ÉLVEZZÉTEK, ÉRTÉKELJÉTEK és BECSÜLJÉTEK meg a GYERMEKEITEKET!”

Forrás: Lippai Marianna


Népszerűsíteni akarom a honlapomat, ezért élek a lehetőséggel és új cikket publikálok itt!