Kezdőlap Ketkes Receptek Dédikéink receptjei Töpörtyűs papucs szilvalekvárral, nagyon könnyen elkészíthető, de nagyon finom!

Töpörtyűs papucs szilvalekvárral, nagyon könnyen elkészíthető, de nagyon finom!

Érdekes kombináció, de megéri kipróbálni! Káprázatos íze van, ha valami finomságra vágysz, érdemes megsütnöd. Csodás finomság minden alkalomra!

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 2 teáskanál só,
  • 6.3dkg margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 3 dkg élesztő,
  • 25 dkg tepertő,
  • tej

Tetejére

  • 1 egész tojás

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatom. Az 50 dkg lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját. A sót annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjak.jól kidolgozom, míg hólyagos nem lesz.
Ledarálok 25 dkg tepertőt amit simára keverek negyed csomag margarinnal.
A tésztát kinyújtom, majd középre kenem a tepertőkrémet, majd a jobb oldali 1/3-át ráhajtom a megkent tésztára, majd a baloldali 1/3-át is. Az így kapott hosszú tészta ‘/3-át felhajtom,erre felhajtom az felső 1/3-át is. A hajtogatás sorrendje tulajdonképpen mindegy, az a fontos, hogy mindig ugyanabban a sorrendben történjen, különben nem lesz leveles a tészta.

Lisztezett felületre félreteszem, kb. 20 percet pihentetem. Húsz perc elteltével kinyújtom a tésztát, majd ismét összehajtogatom és megint pihentetem 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még 20 percenként háromszor megismételjem. A legvégén 4 milliméter vastagságúra nyújtom a tésztát.
Nem túl nagyméretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatom, teszek bele egy teáskanál lekvárt és két oldalról „összecsíppentem” a tésztát. Érdemes erősen „összecsípni”, azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
Tepsibe rendezem.
A sütőt előmelegítem 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). Tetejét megkenem felvert egész tojással, és a sütőben kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütöm
Lényege a lekvár. Ne használjunk hozzá cukrozott, zselésített, folyósabb állagú lekvárokat. Csak házi készítésű szilvalekvárral az igazi.

!!! Én nem kevertem a töpörtyűhöz margarint, de a tésztájába tettem egy kis olajat.

Futó Mária receptje!