Tragédia a Kecskeméti Vadasparkban: Egy iskolás fiú földhöz vágta a vemhes szurikátát, az állat azonnal elpusztult

Szomorú esemény történt a Kecskeméti Vadaskertben

Fotó: youtube.com

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaspark igazgatója megrendülten tudatta, hogy a gondozók, a látogatók és a média kedvence, Zara a vemhes szurikáta tragikus körülmények között elpusztult. Halálát egy iskolás fiú okozta, aki osztályával együtt érkezett látogatóba a vadasparkba.

A tiltás és a többszöri figyelmeztetés ellenére benyúlt a szurikáta ketrecébe,

az állat pedig beleharapott a kezébe. A fiú ijedtségében földhöz vágta az állatot, akit az igazgató már nem tudott újjáéleszteni. A szurikáta és a még meg nem született utódai rögtön elpusztultak.

“Nem tudom, minek tudható be ez a tragédia, a szabályok semmibevételének, a nekem mindent lehet viselkedésnek, a kivagyiságnak, nem tudom…”

– írta Tokovics Tamás, aki levelében részletesen elmesél mindent a történtekről. Leírta, hogy Zara vemhes volt, ilyenkor pedig az állatok viselkedése természetes módon megváltozik. Védelmezik születendő utódaikat, agresszívabbá válhatnak. Éppen ezért a szurikáta ketrecén több figyelmeztető táblát is elhelyeztek, hogy senki ne próbáljon benyúlni és megfogni az állatot.

A vadaspark és személyesen az igazgató számára is ez a tragédia különösen fájdalmas. Zara 1,5 évvel ezelőtt került Kecskemétre a budapesti állatkertből, ahol anyja nem gondoskodott róla. Érkezése után a szurikáta az igazgató irodájában lakott, még a spánieljével is összebarátkozott, az igazgató személyes kedvence lett, szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Ezután saját kifutót kapott a vadaskertben és hamarosan megérkezett hozzá a hím szurikáta, Zorro is, akivel született is egy közös utódjuk.

Zara most újra vemhes volt, mikor a szörnyű eset megtörtént.

“Sajnos nem mindenki fogadja meg az utasításainkat, még akkor sem, ha az az Ő érdekében történik. És sajnos meg is történt a baj. Egy fiú a többszörös figyelmeztetés ellenére benyúlt, és Zara védelmezve jelenlegi és leendő családját beleharapott a gyerek kezébe, aki a fájdalomtól vagy a rémülettől földhöz csapta a kis szurikátánkat. Zara és vele együtt utódai is a helyszínen, rögtön elpusztultak, és újraéleszteni sem tudtam.”

Tokovics Tamás mégis arra kér mindenkit, ne csináljanak bűnbakot a fiúból. Szerinte az egésznek az az oka, hogy a mai gyerekek egyre távolabb kerülnek a természettől, nem tanulják meg tisztelni a növényeket és az állatokat, nem tanulják meg, hogyan bánjanak velük. Felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy a szülőknek és a pedagógusoknak feladatuk megismertetni a természetet a gyerekekkel, megtanítani nekik, hogy védjék az értékeket, tiszteljék az életet.

“Kérem, kérjük Önöket, hogy vigyázzanak erre a csodára.” – zárta levelét megrendülve a Kecskeméti Vadaspark igazgatója.