Veszélyes vírust hordozó kullancsra bukkantak a Margit-szigeten

A klímaváltozás egyik elkerülhetetlen következménye, hogy új, veszélyes fajok jelennek meg hazánkban, legutóbb Budapesten találtak egy olyan kullancsot, ami vérzéses lázzal járó vírust hordoz . – Írta a 24.hu.

Általában a madarak vándorlása okozza, hogy különböző, más éghajlattal rendelkező területekről érkeznek bizonyos fajok, de a Magyarországon lévő hideg telek miatt eddig emiatt nem kellett aggódnunk. Most azonban úgy tűnik, hogy a klímaváltozás miatt megtelepedhet nálunk egy, az emberre is nagyon veszélyes kullancsfajta, a Hyalomma marginatum, mely az ún. krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozza, ami egy borzalmas betegség, magas halálozási aránnyal. Már számtalan európai országban találtak belőle kifejlett példányt, és ez a tény rendkívül aggasztja a téma szakértőit, hiszen ez alapján képes megtelepedni a mi régiónkban is.

Hyalomma marginatum

Sajnos a Margit-szigeten is találtak egy egyedet a Hyalomma marginatumból, így nem lehet kizárni, hogy hazánkban is elterjed a veszélyes betegség hordozója. A kullancsokat irtani nem lehet, kizárólag oltással védekezhetünk az általuk terjesztett betegségek ellen, így nem árt idővel felkészülnünk minden eshetőségre. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy Magyarországon végül nem jelenik meg nagy számban ez a kullancsfajta.