Kezdőlap Cikkek Visszük a 2022 évre a szerencsét

Visszük a 2022 évre a szerencsét

Ki ne ismerné a babonát, amely arról szól, hogy a kéményseprő szerencsét hoz. Akár hiszünk benne, akár nem, mindenki azt szeretné, hogy az újév sikeresebb, szerencsésebb legyen.

Mi lehet ennek a babonának az eredete? Ha sétálás közben meglátunk egy kéményseprőt, fogjuk meg gyorsan a kabátunkon lévő gombot és tekergessük meg, de közbe le ne vegyük a tekintetünket a kéményseprőről – a babona szerint.

Több eredete is lehet ennek a babonának, van aki szerint a fiatal lányok mondogatták régen mikor egy kéményseprővel találkoztak „Szerencsém volt, mert nem lettem kormos”. Azonban mára már csak a „Szerencsém lesz” rész maradt fenn.

A Római korból is eredhet a babona, akkoriban hittek benne, hogy a tűzhelyben él a család vezetőszelleme, aki a füstnyíláson át jár kel.

Azonban azt se felejtsük el, hogy régen amely háznál kéményseprő járt, nem történt tűzeset, vélhetőleg a babona is innen ered. Régen a tüzet sokkal többet használták, hiszen a főzéshez és a fűtéshez elengedhetetlen volt. A fatetővel rendelkező házak esetében azonban ez nagyon veszélyes volt, mert ha tűz ütött ki, az hamar nagy gondot okozott és akár az egész ház is leéghetett. A kéményseprő tehát aki kitisztítja a füstjáratokat szerencsét hozott, mert biztonságosabbá tette a fűtést és a főzést, ezért a babona eredete könnyen elképzelhető, hogy innen ered.