Vujity Tvrtko: “Nálam a hazaszeretet nem a trianon-filmemnél kezdődik, hanem annál, hogy nem teszem tönkre Magyarországot!”

Hosszú Facebook posztban fakadt ki Vujity Tvrtko újságíró-riporter, miután azt látta, hogy hogyan szemetelik tele a városokat egyes emberek. Ezek után Tvrtko meghirdette a CSIKKMENTES OROSZLÁNY-akcióját, a sokkal tisztább, és sokkal szebb városotokért, melynek célja az, hogy Oroszlánnyal és az Oroszlányiakkal példát mutassanak más falvaknak, városoknak. A Facebook bejegyzését változás nélkül tesszük közzé, kérünk benneteket olvassátok el figyelmesen:

Na ebből elegem van! ITT AZ ÚJ AKCIÓM, A CSIKKMENTES OROSZLÁNYÉRT, A TISZTÁBB MAGYARORSZÁGÉRT!- írom a konkrétumokat…

Aki ismer, az tudja, hogy évek óta -a lehető legudvariasabban- rászólok azokra, akik előttem dobják el a cigarettacsikkjüket. Ilyenkor mindig visszaadom a csikket azzal, hogy “el tetszett veszteni”, vagy ha nagyon vitatkozni akar az illető, akkor eldobom helyette.

Gyors és egészséges vacsora 10 perc alatt! Kattints ide és nézd meg ezt a videóban. Olcsó és finom cukkini recept

Életem nagy élménye, hogy amikor az előttem lévő autóból kihajították a csikket, kiszálltam, udvariasan vissza akartam adni, erre látom, hogy Hajdú Steve ül a volán mögött, s nagyon zavarba esett. Egy év múlva Steve elmesélte, hogy ÍGY SZOKOTT LE A DOHÁNYZÁSRÓL!

De nem erről akartam írni, s indulatom nem valakik ellen szólnak, hanem valamiért. Nem szeretnék én megszégyeníteni vagy zavarba hozni senkit, de nem tudom nyugodt szemmel nézni, ahogy EGYESEK HAMUTARTÓNAK HASZNÁLJÁK A HAZÁMAT!

Szerintem mindenki látja, hogy mennyit utazom: csak az az elmúlt egy héten voltam Borsodban, Baranyában, Vas megyében, aztán Kisbéren és Oroszlányban, most indulok Tolnába. szörnyű látni, hogy az amúgy gyönyörű Magyarországgal mit művelünk, hogyan nem figyelünk az értékeire.

NÁLAM A HAZASZERETET NEM A TRIANON-FILMEMNÉL KEZDŐDIK, HANEM ANNÁL, HOGY NEM TESZEM TÖNKRE MAGYARORSZÁGOT!

Amikor visszaadom a csikkeket, a következő reakciók történnek:
-Bocsi, igazad van (nem is tőlem kellene bocsánatot kérnie).

-Nincs kuka a környéken (akkor ezek szerint mindig és mindenki dobja el ott a szemetét, ahol eszébe jut?)

– Másokra is rászólsz, nézd mennyi van még itt?! (EZ AZ EGÉSZNEK A RÁKFENÉJE, HA MÁS IS TESZI, AZ SOKAKNÁL FELOLDOZÁST AD SAJÁT CSELEKEDETÉRE)

-És mindenkinek beszólsz? (IGEN, mindenkinek)

-Nem a te dolgod! (de az én hazám is!!!)

Nos, elegem lett! Ki lehet mutatni, hogy a maradék nikotin hogyan szivárog a földbe és ott milyen hatalmas károkat okoz, de enélkül is egyszerűen BORZALOM, hogy mekkora hegyekben áll a csikk-kupac megannyi helyen!

Az elmúlt években láttam már nem egy strandolót, aki a Balaton homokjába fúrta bele a csikket (nyilván ott nem látja más). Az iskolás gyerekekre várakozó szülők a minap egymás után dobálták el csikkjeiket az iskola bejáratánál. A múlt héten pedig az ebédlőből figyeltem, ahogy egy lány egymás után szívja a cigiket a saját teraszán, hogy aztán egyszerűen ledobja onnan a csikkeket a lakótömbje elé!

Emlékeztek a KUNSZENTMÁRTONI videómra, amikor a helyi erdőben sok száz autógumit találtam? A helyi polgármester megsértődhetett volna, mégsem tette: 48 órán belül elszállíttatta a veszélyes hulladékot az erdőből, illetve a mellette lévő élővízből, ma már szép, tiszta, rendezett a kiserdő!

Érzem, hogy van egyfajta társadalmi felelősségem, s talán társadalmi erőm is, amit mindig megpróbálok a köz hasznára fordítani, akár előadás, akár kórházaknak adandó gyermekkönyvtár formájában!

Nem húzom tovább: rengeteg városban megfordulok, és egyértelműen úgy érzem, hogy a Komárom-Esztergom megyei OROSZLÁNY az egyik legcsikkesebb város. Százával és ezrével hevernek szétdobálva a cigarettavégek MINDENHOL, a tereken, az utcákban, a kiránduló padok mellett! A legtöbb szemét pedig szerintem pont a városközpontban van!

Felhívtam a polgármestert, túl vagyunk az egyeztetéseken és a személyes találkozón is. Hétfőre akciótervet dolgozok ki, gumikesztyűket és szemeteszacskókat veszek, pogácsát süttetek és teát főzetek! Hétfőn egyeztetjük a plakátok és szórólapok szövegét, a grafikai elemeket, térképen szétbontjuk Oroszlányt, csapatokat toborzunk és mindenki kap majd egy “saját területet!”

Az első benyomásom az, hogy rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek, sokan segítenek és sokan is fognak segíteni! Feleségem és családom az élére áll ennek a kezdeményezésnek, de barátok, követők, segítők nélkül nem menne semmi! Lesznek. Sokan lesznek! NAGYON SOKAN LESZNEK!

Mondom, nem célom bárki stigmatizálása, éppen ellenkezőleg! Hiszem azt, hogy ha valakinek a gyermeke eljön csikket szedni, annak a gyereknek a szülője másnap kétszer is meggondolja, hogy újra eldobja-e a cigijét!

Oroszlány egy kedves város a gyönyörű Vértesben, NEM NÉZHET KI ÍGY TOVÁBB! És IGEN, ha már így alakult, célom, hogy OROSZLÁNNYAL ÉS AZ OROSZLÁNYIAKKAL PÉLDÁT MUTASSUNK MÁS FALVAKNAK, VÁROSOKNAK! Éppen ezért KÖSZÖNET illeti a várost, amely változtatni akar!

Persze, lehet azt mondani, hogy megint én szóltam, de ez így nem teljesen igazságos: olykor kell a külső szem, a külső kontroll, egy nem helyi véleménye is!

Nekem pedig megmarad a tudat, hogy nem kell azt mondanom: NEM AZ ÉN BAJOM! IGEN, MEG AKAROK TENNI MINDENT EGY SZEBB VÁROSÉRT, s így egy picit szebb Magyarországért! Remélem, hogy a példa ragadós lesz!

OROSZLÁNY, HAJRÁ, KÉSZÜLJ, JÚNIUS 3-ÁN INDUL A CSIKKMENTES OROSZLÁNY-akció, a sokkal tisztább, és sokkal szebb városotokért!!!

Barátsággal: Tvrtko