Kezdőlap Ketkes Receptek Dédikéink receptjei 3 szívet-lelket melengető évbúcsúztató leves! Így készítsd el lépésről lépésre!

3 szívet-lelket melengető évbúcsúztató leves! Így készítsd el lépésről lépésre!

Az év utolsó napjainak kihagyhatatlan és egyszerű levesei! Nincs is jobb ilyenkor, mint egy tányér testet-lelket megmelengető leves! Egy tányér biztosan nem lesz elég!

Gyors gulyásleves

50 dkg marhahúst kétszer megdarálunk, sózzuk, borsozzuk, egy egész tojást, 1 áztatott zsemlét és zsírban fonnyasztott hagymát adunk hozzá, pici sót, jól összegyúrjuk, és dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. A fazékban zsírban finomra vágott hagymát párolunk, paprikát, köménymagot, majoránnát és sót teszünk bele. Vízzel feleresztjük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, a burgonyát, 1 gerezd fokhagymát. Főzzük, és ha már félig megpuhult, hozzáadjuk a húsgombócokat és takaréklángon főzzük tovább, míg a hús megpuhul. Főzési idő kb. 50-60 perc.

Zöldségleves

Hozzávalók: 50 dkg vegyes csont, 25 dkg zöldség (fehérrépa)5 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 5 dkg gomba, 4 dkg zsír, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 4 dkg liszt, só, petrezselyemzöld.

A csontot megmossuk és hideg vízzel főni tesszük, a zöldséget megtisztítjuk, egészben megmossuk és finom rudakra vágjuk a zellerrel és a karalábéval együtt. A zsírt megolvasztjuk, a zöldséget beletesszük és 1 dl víz alá öntögetésével fedő alatt pároljuk. Amikor a zsírjára lesült, rászórjuk a finomra vágott petrezselymet, átkeverjük, liszttel leszórjuk, azzal is átpároljuk és a leszűrt csontlével felengedjük. Hozzáadjuk a finom szeletekre vágott gombát, a konzerv zöldborsót (a friss zöldborsót külön pároljuk le) és felforralás után apró galuskát szaggatunk bele. Ízlés szerint tejjel, vagy tejföllel is lehet ízesíteni.

Meggyleves

Hozzávalók: 60 dkg meggy (lehet befőtt is), 15 dkg cukor, késhegnyi tört szegfűszeg és fahéj, 1 citrom, só, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1 tojás.

A vizet és a cukrot felforraljuk. Hozzáadjuk a kimagvalt meggyet, fűszereket. A puhára főtt meggyet, a tejföl felével, egy kevés vízzel és liszttel készült habarással behabarjuk. 1 tojást elkeverünk a tejföl másik részével és a kész forró elvest óvatosan hozzákeverjük. Lehűtve tálaljuk. Ha nem elég ízes, citromlevet adunk hozzá.