A 11 legkedveltebb rágcsálnivaló szilveszterre! Ellenállhatatlan finomságok!

Valami olyasmi nassolnivalót keresel szilveszterre, amiből sok lesz, gyorsan és könnyen elkészíthető? Jó hírünk van, mert megtaláltad! :)  Ha pedig finom előételeket keresel az óév utolsó napjaira, arra is adunk pár tippet, ha idekattintasz. B.U.É.K!

Sajtos rúd

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 14 dkg margarin, 1 dkg élesztő, 5-5 dkg reszelt sajt, 1 dkg só, 2 tojássárgája, kb 1-2 dl tejföl.

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, az élesztőt kevés vízben áztatva hozzáadjuk, a többi anyaggal könnyű tésztát gyúrunk. 4-5 órát hideg helyen pihentetjük (jó, ha este gyúrjuk be és hűtőszekrényben reggelig pihen). Kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk, tepsibe tesszük, tetejét tejfölös tojássárgával megkenjük és reszelt sajttal beszúrjuk. Sütése: előmelegített sütőben 15-20 perc takarékláng.

Pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1,5-2 dkg só.

Az élesztőt pici vízben megáztatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a többi anyagot, és jól kidolgozzuk. 3-4 órát hideg helyen pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tejfölös tojássárgával megkenjük és sütjük. Sütése: előmelegített sütőben 20-25 perc takarékláng.

Túrópogácsa

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg tehéntúró, só.

Az anyagokat összegyúrjuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk mint a vajas tésztát, utána 2 cm vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk, tetejét tojással megkenjük és sütjük. Sütése: 15 percig teljes lángon előmelegített sütőben, 8-10 perc takaréklángon.

Vaníliakifli

Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg hámozott őrölt mandula, 5 dkg porcukor.

Az egészet összegyúrjuk, 2 órán keresztül jégen pihentetjük. Kis golyócskákat készítünk és kifli formákra alakítjuk. Sütés után még melegen vaníliás cukorban meghempergetjük. Sütése: előmelegített sütőben kb. 10 perc takarékláng.

Sajtos keksz

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg sajt, 30 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, tejföl.

A fenti anyagokból könnyen gyúrható tésztát készítünk. Késhát vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütjük. Sütése: előmelegített sütőben 8-10 perc, takarékláng.

Sonkás kifli

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, só, 2 tojássárgája és annyi tejföl amennyit felvesz.

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, középre darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejét tojássárgával megkenjük és sütjük. Sütése: előmelegített sütőben 10-15 perc takarékláng.

Sajtos fánk

1 dl vizet, 100 g vajat és 100 g lisztet, csipetnyi sóval lábasban folytonos keverés közben addig főzünk, amíg a kanálról és az edény oldaláról leválik. Azután egyenként három egész tojást keverünk bele, majd az egészet idomítózsákba töltjük, és a gyengén zsírozott sütő pléhre sima nyomócsővel nagyobb dió nagyságú gömböket nyomunk. 15 perces pihentetés után forró sütőben világosra sütjük. Ha a fánkok kihűltek, tetejüket levágjuk és melléje tesszük. Az alsó részt ugyancsak idomítózsák segítségével megtöltjük sajtkrémmel úgy, hogy a fánkból kissé kiálljon, majd a levágott fedeleket a krémre helyezzük.

Csöröge

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 6 tojássárgája, kevés rum, esetleg tejföl, 3 dkg vaníliás cukor

A fenti anyagokból jól gyúrható tésztát készítünk. Félórás pihentetés után késhátnyi vastagságúra nyújtjuk ki és derelyemetélővel 4 ujjnyi széles és hosszú kockára vágjuk. A kockákat középen kétszer bevagdaljuk és forró zsírban szép sárgára sütjük.

Non plus ultra

280 g lisztből, 280 g vajjal, 120 g vaníliás cukorral és 3 tojássárgájával tésztát gyúrunk. Késfok vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A 3 tojásfehérjét 280 g porcukorral nagyon sűrűre keverjük, és megkenjük vele a korongok tetejét. Közép meleg sütőben világos sárgára sütjük és amikor kihűlt, valamilyen finom gyümölcsízzel összeragaszthatjuk.

Köménymagos ostya

250 g liszttel, 25 g vajjal, 10 g sót és 5 g finomra tört, vagy megdarált köménymagot vízzel 15-20 percig gyúrunk, inkább lágy, mint kemény tésztává. Ezután dió nagyságú darabokra osztjuk, és azokat a sima ostyasütő vas közepére helyezzük (tallérsütő). Az ostyasütő két szárát erősen összenyomjuk, de azonnal el is engedjük. Megint összenyomjuk, megint elengedjük mindaddig, amíg a gőz a tésztából mind eltávozik. Az ostyasütő mindkét oldalán melegítve szép világosbarna ostyákat sütünk belőle.

Egyszerű linzerlapocskák

500 g lisztet elmorzsolunk 250 g vajjal, hozzákeverünk fél csomag vaníliás cukrot, 120 g cukrot, 2 tojássárgáját, 1 kávéskanál rumot és annyi tejfölt, vagy nyers tejet, hogy kemény tésztává dolgozhassuk össze. Vigyázat, gyúrni nem szabad! A tésztát egy óráig hideg helyen pihentetjük, lisztezett gyúródeszkán ceruzavastagságúra kinyújtjuk és keksz-szaggatóval kiszúrjuk. A megmaradt tojásfehérjével megkenjük őket és mindegyiknek a közepébe egy hámozott félmandulát teszünk. Sütőben világossárgára sütjük.Kettőt-kettőt barackízzel össze is ragaszthatunk, ekkor azonban csak az egyikre teszünk mandulát.