Mit csináljunk Svédország második legnagyobb városában?

Mivel Göteborg nagyon sokoldalú, ezért pontokba fogom szedni a lehetőségeinket, ahogyan azt az első részben ígértem.

Hol és mit együnk?

 • Az éttermek rendkívül drágák és mivel a program minden nap állta a napi háromszori étkezést, ezért most éttermekből nincs olyan nagy felhozatalom. Egy dolog biztos: ha olyan szállodában vagyunk fizessünk be reggelire vagy félpanzióra, mivel így jóval olcsóbban kitudunk jönni, mint ha étteremben, büfékben ennénk.
 • Ha túl vagyunk a svéd ételkülönlegességeken, nyugodtan együnk arab, kínai gyorséttermekben.
 • Svéd étterembe is megéri elmenni párszor, a városközpont peremén vannak nagyon hangulatos éttermek, nyugodtan próbáljuk ki őket! Kóstoljuk meg a svéd húsgolyót, a kardhalat, lazacot és a svéd báránysültet. Kiváló skandináv konyha, a burgonya túladagolásra készüljünk fel!
 • A svédek egyik szokása a fika, azaz a kávézós, sütizős beszélgetés. Ajánlom a város egyik patinás cukrászdáját a Brogyllen cukrászdát, ahol kiváló sütemények, piték és lazacos szendvicsek vannak. Ha ügyesek vagyunk, akkor 60-70 koronából megvagyunk, ez jelen esetben egy KV-t és egy sütit foglal magába kb. 2000-2450 forintért. (KV Västra Hamngatan 2, 411 17 Göteborg, Svédország)
 • A boltok előre csomagolt háromszög szendvicse is tökéletes választás tud lenni, ha pénz szűkében vagyunk. Itthon sajnos ezek a szendvicsek nem örvendenek nagy kultúrának, azonban nyugaton nagyon finom darabokat lehet kapni 600-1000 forintért. Személyes kedvencem az uborkás-lazacos-sajtkrémes…

A svéd konyha halban és burgonyában gazdag tányérja

Ízletes báránysült, ismételten burgonyával

Kardhal burgonyapürével

A svéd kávézók McMenüje: áfonyás-krémes pite és hosszú presszó. A burgonya jelen esetben elmarad

Hol igyunk és bulizzunk? Kocsma vagy diszkó?

 • Göteborg nagysága és egyetemei miatt tökéletes választás, ha szeretnénk az éjszakai életet is kiélvezni.
 • Egy pörgősebb estén látogassuk meg a város legmenőbb klubját, a Ya-Kidát. A Ya-Kida klub egy három emeletes régi bérházban található. Mind a három emeleten vannak külön szobák kisebb vagy nagyobb társaságoknak, van bárpult, balkon és egy hatalmas kerthelyiség. Az italválaszték széles, lehet falatozni is, a dizájn és a hangulat pedig páratlan: mintha egy 20. század eleji nagypolgári palotában szeretnéd a hétvégi bulidat csapatni… (Storgatan 47, 411 38 Göteborg, Svédország, nincs beugró)
 • Ha táncolós kedvünkben vagyunk, akkor látogassuk meg a Sticky Fingers nevű szórakozóhelyet, ahol kettő tánctéren is érezhetjük az ütemet. Nekem a hely annyira nem jött be, inkább a kocsmákat kedvelem. Aki diszkós alkat, annak nem lesz vele gondja. (Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg, Svédország, a beugró bulitól függően 80-100 korona között mozog)
 • Göteborg egyik leghangulatosabb kocsmája a Haga szélén fekvő King’s Head Pub. Van egy kis angolos beütése a helynek és ár-érték arányban ez a legjobb kocsma Göteborgban, ahová nagy társasággal is be lehet térni. Este van zene is! (Andra Långgatan 32, 413 27 Göteborg, Svédország)
 • Ha élő zenét szeretnénk a sörünk mellé, akkor ajánlatos a Pustervik Pubba menni, ahol szinte minden este helyi fellépők szolgáltatják a talpalávalót. (Järntorgsgatan 12, 413 01 Göteborg, Svédország)
 • Ezeken a helyeken kívül a lehetőségeink határtalanok, nagyon sok hangulatos hely van Göteborgban. Egyértelműen a kocsmák és klubbok krémje a fenti lista a helyiek szerint.
 • És most egy picit az árakról. Svédország így is drága… Egy 0.4-es korsóért a King’s Headben 35 koronát vesztegetnek és ez a város egyik legolcsóbb söre! A tömény 50 korona körül van és 4 cent. Más helyeken könnyen fizethetünk akár 45-60 koronát is egy korsó sörért, 70-120 koronát egy 4 centes vodkáért vagy tequilaért. Úgyhogy óvatosan! Kártyával azonban minden hely fel van szerelve, ezért a napi limit jó barátunk lehet, ha tudjuk kezelni a PayPass démonját.

Érintkezzünk a természettel is!

 • Göteborg egyik nagy előnye, hogy nagyon közel van a vad természethez, ezért bármelyik szabad délutánunkon kiszabadulhatunk a mozgalmas városi életből. Friss levegő, svéd tóvidék, egy kenu és megannyi tavirózsa. Szívmelengető élmény…
 • Menjünk el Angeredbe egy kenutúrára a meseszép svéd tóvidékre. Angered városrész könnyen elérhető helyi járatos busszal, a kenutábor 10 percre van a buszmegállótól. Egy főnek egy napra 100 svéd korona egy kenu, amely elég nevetséges ár, ha belegondolunk. A kenuk 2 személyesek, tehát kiváló program kettesben, de egy kisebb-nagyobb csoport is könnyen nekiindulhat a túrának. Angered tóvidéke nyáron a legszebb dolog amelyet életemben tapasztaltam. Apró szigetek, kristálytiszta víz, ezernyi tavirózsa és tőzegnövény, sziklás partok és fenyőfák. A kenutúra teljes bejárás esetén 5-7 km lehet, kényelmesen 5-6 óra alatt megtehető az út oda-vissza több szünetet tartva. A tavak között a kenunkat egy kis kocsin kell húzni vagy egy előre kivájt sziklanyíláson kell „áthajózni”. (Kryddnejlikegatan 9, 424 53 Angered)
 • Látogassuk meg a göteborgi Botanikus Kertet, amely egyértelműen Európa egyik legszebb és leggazdagabb kertje. Kiváló időtöltés egy könnyebb délutánon. (Carl Skottsbergs gata 22A, 413 19 Göteborg)
 • Tegyünk egy hosszabb látogatást a vastraffikkal a szigetvilágban! Göteborg apró szigetei mesés helyek, ahol laknak, ezért 20 percenként induló kompokkal lehet a szigeteket bejárni. A komphálózatra jó a villamosra és buszra is érvényes 24 órás napijegy, a kompok a Saltholmen villamosállomásról/kikötőből indulnak. Egy 5-6 órás túra alkalmával 2-3 sziget bejárása javasolt, amelyeken strandokat, kilátókat és megannyi csodát találhatunk… Mindenképpen látogassuk meg Vrangö és Styrsö szigetét!
 • Tegyünk egy sétát a Slottsskogen Parkban!

Angered mesés tóvidékén kenuzva…

Érdemes egy hűsítő fürdőt venni a kristálytiszta vízben…

Vrangö legmagasabb pontja

A híres-hírhedt vrangöi fotó rólam… A 10°C-os tengerben fürdeni is lehet!

A Füvészkert egyik házikója

Hogyan éljük túl ezt a méregdrága országot? Tippek, trükkök, nemcsak kezdőknek!

 • Mint azt fentebb is láthattuk Svédország a világ legszebb helye tud lenni, ha van pénzünk. Nagyon sok pénzünk… De mi van, ha nincs és mégis erre sodor a sors?
 • Mint azt az első részben kifejtettem blicceljünk nyugodtan, ha a városon belül buszozunk, villamosozunk.
 • Próbáljunk sok pénzt fogni az olcsó gyorsétkezdéken!
 • Szervezzünk ingyenes programokat: a Füvészkert, a nagyobb angolparkok ingyenesen látogathatók és a szigetes túráért sem vesztegetnek sokat!
 • Ha nagyon nagy spílerek vagyunk egy napon simán le tudjuk nyomni a kenutúrát és a szigetek bejárását, mivel a kompok éjjel egyig közlekednek. A nap végére hullák leszünk, de legalább spóroltunk a napijegy miatt.
 • Mindig Falcon sört kérjünk, amely amellett, hogy a svédek nemzeti söre és zseniális ízvilága van, a legolcsóbb opció is az esetek többségében.
 • Ahol tudunk éljünk a mennyiségi kedvezmény fogalmával (pl: retúrjegy a reptéri buszra) és fizessünk kártyával, mivel középárfolyamon számolnak. Kártyával mindenhol lehet fizetni…
 • Sose üljünk be taxiba! Marad a busz, ha az nincs séta.
 • Ne menjünk olyan szórakozóhelyre, ahol van beugró. Inkább válasszunk drágább helyet, a jegy árával kalkulálva ugyanoda lyukadunk ki, ha sokat vagyunk az ingyenes helyen. Ha nem vagyunk sok ideig, spóroltunk.
 • Ha Lufthansával érkezünk nagy az esély, hogy túlkönyvelték a járatot. Fogadjuk el a másik opciót és vágjuk zsebre a zsetont, ezzel akár az út felét is visszanyerhetjük… A tévhiteket eloszlatva nem drága a Lufthansa. Ha három hónappal előre foglalunk, baráti átszállással akár 45 ezer forintból megfordulhatunk. Ha ez drága, marad a Wizzair.

Kalandra fel! Göteborg egy zseniális úti cél Svédországon belül, mivel egyszerre markolhatunk vele sokat. Modern város és nagy bulik, tavi kenutúrák, szigetek. Mint a három az egyben KV…. Ha pedig nincs pénzünk, de szeretnénk ellátogatni ide igyekezzünk nyári egyetemet, konferenciát vagy valamilyen Erasmus+ cserét fogni.

Kérdés, kérés, óhaj, sóhaj, panasz, hozzászólás? Kommentben jelezzétek felém!

Utazásra fel!

Alter Travel

További írásainkat megtaláljátok blogunkon és követhetőek vagyunk a Facebbok-on is:

http://alter-travel.blog.hu/ «» https://www.facebook.com/altertravelblog/