Mi van, ha Apa szoktat be a bölcsibe?

A bölcsődei beszoktatás, – ahogy a CSED, GYED időszak is – hagyományosan az Édesanyákhoz kötődő intézmény. Még mindig tartja magát az az elképzelés is, hogy egy kisgyereket csak az Édesanyja tudja közösségbe szoktatni. Pedig ez nem így van, elvégre egy gyereknek két szülője van: Anya és Apa. Szerencsére egyre több helyzetben találkozunk már azzal a felállással, hogy valamilyen oknál fogva Apa vállalja magára ezt a szerepet! És ez jó! Lássuk miért? A Baby Bocsok Bölcsőde vezetőjével, Harmath Henivel keressük a válaszokat és ezúttal egy Apukát is megkérdeztünk a személyes tapasztalatairól!

„Alapesetben az szokott lenni az elsődleges ok, amiért Apa „nyeri meg” a beszoktatással járó feladatokat, mert Anyának váratlanul, vagy a vártnál hamarabb kell visszamenni dolgozni – kezdi gondolatait Heni, a Baby Bocsok vezetője. Ebben az esetben sakk matt helyzet van. Találkoztunk már azzal a helyzettel is, hogy Apa vállalkozó, szabadabb az időbeosztása és ezért vállalta fel ezt a szerepet, vagy pedig a tesó érkezése tette egyértelművé, hogy Apának kell ezt a feladatot magára vállalnia. Kevés az a tudatos szülő, akiknél azért esik Apára a választás, mert Apa könnyedebb, nyugodtabb, kevésbé babusgató szellemisége jó a gyereknek, pedig ez lenne az egésznek a legnagyobb előnye. Természetesen csak abban az esetben, ha ezt egy munkahely lehetővé teszi!”

Az Édesanyától való elválás – lássuk be – minden gyereket és Anyukát megvisel. Apánál sincs ez feltétlen másként, csak Apa sokkal higgadtabban tudja lereagálni, az amúgy Anyának, Anya személyének és pozíciójának kijáró elérzékenyülést. Az Édesapák sokkal racionálisabbak tudnak lenni egy ilyen helyzetben, jobban el tudják fogadtatni a gyerekkel, hogy egy korszak lezárult és most bölcsődébe megyünk! „Több esetben megfigyeltük már mi gondozónők is, hogy Apáról nem kell a kicsiket lefejteni, nincsenek hosszú könnyes búcsúk, átsírt reggelek. Az Anyával kialakított szoros szimbiózisból kevés gyerek bomlik ki könnyen, de mivel az Apukák szerepe a gyereknevelésben leginkább a lazaság, a játék, így az elválás is általában könnyebb tőle” – hangsúlyozza Heni.

Az is tény, hogy a gyerekek nagyon rugalmasak, ha a beszoktatási folyamatot az elejétől a végéig ugyanaz a személy – jelesül a család férfi tagja – teljesíti, akkor a kicsi ezt fogja normálisnak értékelni, fel sem merül majd benne, hogy „na de engem most miért nem Anya szoktat be”. Egy másfél-két éves gyereknél még nagyon fontos az állandóság, így, ha ezt a beszoktatásnál is biztosítani tudjuk neki, akkor nem lesz gond!

„Nálunk a kezdetek kezdete óta megosztott felállásban zajlik a gyerekek nevelése, ellátása. Ugyanúgy altattam, pelenkáztam mindkét gyerekemet, mint a felségem. Számomra teljesen természetes volt, hogy a bölcsis beszoktatásból is kiveszem a részem – tudjuk meg Pétertől, aki a tavalyi évben szoktatta be hozzánk kislányát. A fiamat oviba, a lányomat bölcsibe szoktattam, mert így jött ki a lépés. Minden teljesen simán ment. Igyekszem úgy szervezni az életemet és a munkámat, hogy minőségi időt töltsek a gyerekeimmel és ez a beszoktatásban is meglátszott. Teljes bizalommal viseltettek irántam. Elmagyaráztam nekik, hogy ebéd, alvás, uzsi után jövök és úgy is volt! A bizalom a kulcsa mindennek, ha az megvan akkor szerintem szuper közös élmény Apával egy bölcsődei beszoktatás is!”

További információ bölcsődénkről: https://www.facebook.com/BabyBocsokBolcsi/

Vagy a honlapunkon: http://babybocsokbolcsode.blog.hu/

Érdeklődés és jelentkezés: 06-70-546-28-24