Kezdőlap Lélek Egy kutatás szerint nem rizikósabb 50 év felett gyermeket vállalni, mint 40...

Egy kutatás szerint nem rizikósabb 50 év felett gyermeket vállalni, mint 40 felett

Egy izraeli kutatócsoport azt állítja, hogy ma már ugyanolyan biztonságos 50 felett szülni, mint 40 éven túl. A kutatást a Ben-Gurion és a Soroka Egyetemi kórház kutatói végezték, hatalmas mintán: Több, mint 200 ezer (!) szülés előtt álló nőt vizsgáltak meg. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a kockázatok nagysága és mennyisége pont ugyanakkora egy 40, mint egy 50 éves kismama esetében.

Dr. Eyal Sheiner, a Sokora kórház szülészeti osztályának igazgatója így értékelt: 

„Elmondható, hogy a szülést tekintve az 50 az új 40. Azonban az egész egészségügynek, de különösen a szülészeknek és nőgyógyászoknak fel kell készülniük arra, hogy egyre több ötven év feletti nő vállal majd gyermeket.”

A kutatás megállapította, hogy a leggyakrabban felmerülő egészségügyi kockázatok közé tartozik a terhességi cukorbetegség, a koraszülés, és a császármetszés is.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy az újszülöttek milyen fizikai állapotban jönnek a világra, mekkora a csecsemőhalandóság aránya, illetve volt-e bármilyen komplikáció a szülés közben. A vizsgált nők 97%-a 40 év alatti volt, 8000 40 és 45 közötti, közel 560 45 és 50 közötti, és 68 50 év feletti volt. A kutatók arra jutottak, hogy általánosságban elmondható, hogy 40 év felett a szülés kockázatosabb, sokkal több komplikáció léphet fel, abban azonban nincs különbség a kockázatokat tekintve, hogy egy nő 45, vagy épp 51 évesen szül.

Az eredmények sokak számára biztatóak, azonban a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy már 40 év felett jelentősen megnőnek bizonyos kockázatok, ezért az ilyen korú anyukák esetében a szokásosnál is nagyobb odafigyelésre és elővigyázatosságra van szükség a terhesség során.