Kezdőlap Ketkes Receptek Egyszerű bejgli, mióta így sütöm, nem reped, nagyon szép márványos

Egyszerű bejgli, mióta így sütöm, nem reped, nagyon szép márványos

Részletesen leírt egyszerű bejgli recept, nem reped, nagyon szép, ha a recept szerint van készítve. Csodálatos márványos lesz és tetszés szerint lehet variálni, milyen ízesítésűt szeretnénk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 20 dkg margarin,
  • 5 dkg porcukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • csipet só,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1,5 dl tej.

Elkészítés:

A videóban egy nagyon könnyen elkészíthető bejgli receptet láthatsz, ha követed a látottakat, nem reped és nagyon szép márványos lesz

Élesztőt nem kell előtte felfuttatni, a tojássárgával szoktam előbb összekeverni, és úgy összegyúrni. Ezt 3 egyforma db-ra vágjuk, 3 bejgli lesz, lehet 4-et is,de azok sztem nagyon picik.

Hidegen összegyúrjuk, 20 percig hideg helyen pihentetjük, a hűtőben szoktam, letakarva,hogy ne száradjon, majd, kisodorjuk, töltjük, tepsibe rakjuk.

Hogy szép márványos legyen a teteje, először lekenjük tojássárgával, langyos helyen hagyjuk megszáradni a rákent tojássárgát -ha megszáradt, utána átkenjük tojásfehérjével. Ekkor hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tojásfehérje is megszárad rajta. Ha megszáradt, enyhe nyomással kicsit megrepesztjük a rákent, megszáradt tojást, ettől lesz szép márványozott mintás!

Én kihegyezett hurkapálcával úgy szoktam megszurkálni a tetejét, hogy az egész bejgli tekercsen egészen a tepsi aljáig leszúrom, több helyen és akkor nem fog szétrepedni.

Töltelék: 30 + 15 dkg darált mák,vagy dió

A 30 dkg dió, vagy mák töltelék 2 rúdba elég, a + 15 dkg a harmadikba, 15 dkg cukor, 1 kanál méz, őrölt fahéj és szegfűszeg, és annyi forró tej, vagy víz, hogy ne legyen híg, kb. 1 dl.

Nem szoktam főzni, csak leforrázni ha kihűlt, mehet bele mazsola, reszelt alma, lekvár is, ki mivel szereti.

A tölteléket lehet egyéni ízlés szerint variálni, kinek mi az ízlése. Teljesen kihűlt állapotban kell a kisodort tésztára kenni, és feltekerni, majd sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé rakva,180-200 C fokon megsütni.

Caty Schneller konyhájából