Kezdőlap Cikkek Ha te gyermekednek is van ilyen játéka, akkor nagy veszélyben van! Egy...

Ha te gyermekednek is van ilyen játéka, akkor nagy veszélyben van! Egy megsérült gyermek családja elmeséli az igazságot.

A fidget spinner egy stresszoldó játék, mely elárasztotta az irodákat, az iskolákat, az egyetemek tantermeit és a tömegközlekedést is. Ez az új divatőrület jellegét tekintve hasonlít az ezelőtti generáció tamagocsi, tertisz vagy jojó által keltett divathullámhoz. A fidget spinnert gyerekek és tinédzserek pörgetik nap mint nap ugyanazzal a lelkesedéssel, mint amivel pár hónapja a pokémonokat vadászták.

Mint minden modern divatcikknek, ennek is vannak már ellenzői, akik szerint nem csak, hogy felesleges kütyü, hanem ráadásul még veszélyes is. A Ketkes.com szerkesztősége most feltárja a titkot, miért gondolják sokan a fidget spinnerről, hogy veszélyes játék.

Kinek hasznos a fidget spinner?

A matatókütyük, mint a fidget spinner is, egy nem túl nagy, szimmetrikus tárgy, aminek a közepén egy csapágy található. Egy mozdulatra a csapágy körüli játék elkezd mozogni, pontosabban pörögni a saját tengelye körül.

A fidget spinnerből ma már rengeteg színű és formájú változat kapható. (A leggyakoribb változat a háromágú csillag alakú)

Hasznos-e a fidget spinner a gyerekek részére?

Tanulmányok kimutatták, hogy az ismétlődő tevékenységek segítenek a figyelemhiányos gyermekeknek. Hogy a ceruzával kocogtatod az ütemet, rajzolsz vagy a fidget spinnert pörgeted teljesen mindegy, a hatásuk ugyanaz.

Az a célja ennek a kis pörgentyűnek, hogy növelje az ütemérzéket, ezért valóban segít az adott feladatra koncentrálni és mellőzni a zavaró tényezőket a feladat végrehajtása során.

Valami szokatlan

Ha jobban megnézzük magát a tárgyat, ez egy darab műanyag vagy fém egy csapággyal a közepén. A fidget spinner legnagyobb előnye az, hogy kompakt méretű. Éppen ezért bárhová magunkkal tudjuk vinni, iskolába, utazáskor vagy akár az irodába.

A gyermekek versenyeket szerveznek, trükköket találnak ki a fidget spinnerrel, kihívásokat hajtanak végre, és videókat vesznek fel, amiket aztán a világhálóra tesznek ki.

A szülők riadót fújnak

A fidget spinner népszerűsége kezd saját maga ellen fordulni, ugyanis a legnagyobb ellenzői maguk a tanárok. Azt állítják, hogy a nebulók olyan szenvedélyesen és mániákusan forgatják, pörgetik a fidget spinnereket, végzik velük a különböző trükköket, hogy másra nem is koncentrálnak a tanórán.

Ráadásul nem minden trükknek lesz jó vége. Például Ausztráliában egy 11 éves fiú, édesanyja elmondása szerint, majdnem kiverte saját szemét, amikor megpróbálta elkapni a fidget spinnerét, de az nem sikerült. Az egyenesen a szemébe vágott és komoly sérülést okozott a gyereknek.

Ezen kívül ezek a játékok életveszélyes sérüléseket is okozhatnak a gyerekeknek. Kelly Rose Joniec, egy texasi anyuka mesélte el a következő esetet: lánya majdnem meghalt, mert a fidget spinnerből levált egy darab, ami közvetlenül a lánya torkába esett. Csak operációval tudták eltávolítani a darabot, ami majdnem a kislány fulladásához vezetett. A nő ezután közzétette esetét a közösségi hálón is, hogy ezzel is figyelmeztesse a többi szülőt a veszélyre.

Szakértők szerint a fidget spinnert nem ajánlott 8 évnél fiatalabb gyermekek kezébe adni, illetve ha mégis odaadják, a szülőknek nagyon éberen figyelemmel kell tartaniuk a gyermeküket. Hiszen a gyermeki kíváncsiság és könnyelműség könnyen tragédiához vezethet.

Sosem tudhatod, hogy mi okozhat kárt gyermekedben. Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel, valószínűleg ők is találkoztak már a fidget spinnerrel.