Kezdőlap Csináld magad Hogy én ezt korábban nem tudtam! Ezután ezt fogom tenni minden kopott,...

Hogy én ezt korábban nem tudtam! Ezután ezt fogom tenni minden kopott, elnyűtt cipővel

Viseletes sportcipő? Két típusú ember létezik, az egyik, aki ezeket egyszerűen kidobja, a másik, aki viszont ismeri ezeket a varázslatos trükköket, melyekkel szinte újjá lehet varázsolni régi lábbelinket.

Mit tehetünk, ha cipőnk vászon része csúnyán megkopott, kifeslett, esetleg kiszakadt, lyukas? Mi a teendő, ha cipőnk talpa megsárgult, vagy ismeretlen eredetű fekete sávok jelentek meg rajta? Hogyan moshatjuk ki helyesen a cipőt a mosógépben? Most mindez kiderül!

Cipőjavítás

Javítás. Micsoda súlyos szó ez! Pedig egyszerű folyamatokról van itt szó: a cipőt megvarrjuk, ahol szükséges, festjük és természetesen tökéletesen megtisztítjuk. Úgy gondolom, nincs abban semmi szégyellnivaló, ha az ember maga szeretné megjavítani kedvenc cipőjét!

A vasalható textil matrica

  • A cipők, sportcipők kopott orr-részét, még ha azt egy lyuk „díszíti” is, vasalható textil matricával könnyedén újszerűvé varázsolhatjuk.
  • Mindenképpen mossuk ki, és szárítsuk meg a javítandó cipőt!
  • Mielőtt a vasalható textil matricával való munkát megkezdenénk, varrjunk a lyukra egy darabka szövetet. Ezt mindenképpen a cipő külsejére kell felvarrni, különben a folt nyomja majd lábunkat és zavar annak kényelmes használatában.
  • Forrósítsuk fel a vasalót a maximumig és a gőz funkciót kapcsoljuk ki.
  • Vágjuk ketté a vasalható textil matricát. A hátlapot távolítsuk el és tegyük rá a textil matricát a cipőre.
  • A matricára helyezzünk egy szilikon papírt vagy konyharuhát, majd a vasalót. Tartsuk rajta egészen addig, amíg a ráncok el nem tűnnek. Az esetleges felesleget kis ollóval (például körömvágó ollóval) vágjuk le.

És hogyan fehérítsük ki a cipőt?

A fehér talpú cipő nagyon hamar elvesztheti színét, könnyen szennyeződik. De könnyedén visszakaphatja a fehérségét, ehhez csupán citromsavra lesz szükségünk. Alaposan dörzsöljük be a citromsavval a cipő talpát, majd hagyjuk állni egy ideig, azután jó alaposan mossuk le. Ugyancsak kiváló cipőtalp-fehérítőszer a szódabikarbóna is.

Azonban az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb módszer a következő: végy egy elhasznált fogkefét és fogfehérítőt tartalmazó fogkrémet. Ez a páros még a különösen makacs szennyeződéseket, elszíneződéseket is eltávolítja. Sokszor azonban a hagyományos radírgumi is kellő segítség, ha egy foltot kell a cipőről eltávolítani. Tehát nem kell annyira sietni, a megsárgult talpú cipőt még nem érdemes egyből a kukába dobni.

Hogyan mossuk a cipőt?

Adódik az örök kérdés: lehet-e, szabad-e cipőt mosógépben mosni? Természetesen szabad, de néhány szabályt feltétlen be kell tartani. Még a nagyon öreg cipők is tartásukat vesztik a mosás során.

Viszont abban az esetben, ha a cipődön fényvisszaverők (ún. macskaszemek) vannak, tilos mosni, mert ezek a mosás során jó eséllyel leválnak róla. A mosás előtt feltétlenül ki kell húzni a cipőfűzőt a cipőből, mert így sokkal jobban sikerül tisztává varázsolni.

Mosás előtt a cipőt tegyük mindenképp egy mosózsákba. Válasszuk a „finom” programot, ill. amikor a mosás hőmérséklete nem haladja meg a 30 fokot. Érdemes a centrifugálást kikapcsolni, mert ez árthat a mosógépnek még abban az esetben is, ha a cipőket nem is károsítaná.

Semmi esetre se használj szárítógépet a cipők szárítására! Ezzel kárt tehetsz a cipőkben, azok eldeformálódhatnak. Mielőtt a cipőket kitennéd száradni, jól tömjed ki fehér papírral. Az újságpapír erre a célra nem a legmegfelelőbb, mert nagyon könnyen rátapad a cipő belsejére, illetve megszínezi azt. Az egyik legjobb erre a célra a fehér, vagy átlátszó sütőpapír.

Abban az esetben, ha a cipődnek kellemetlen szaga van, a szódabikarbóna segít! Helyezz egy estére a cipődbe egy műanyagzacskót, melyet előtte megtöltöttél szódabikarbónával, de ne zárjad le, hagyjad nyitva. A szódabikarbóna nem csak a nedvességet szívja magába, hanem a kellemetlen szagokat is, hidd el, reggelre, mintha csoda történt volna!

Ötletek cipőfűzéshez

Sokszor elég a cipő fűzőjét kicserélni ahhoz, hogy teljesen új külsőt adjunk az esetleg már nem a legszebb, megunt cipőnknek. Egy színes fűző a régi helyett, és szinte új!

Miért ne lehetne pont a cipőfűzővel egyedit alkotni? Mutatunk neked néhány kreatív ötletet, hogyan teheted cipődet egyedivé csupán azzal, hogy újszerűen fűzöd be a cipőfűzőt. Jegyezzed meg ezeket, és alkalmazd ezeket a megoldásokat!

Remélem, hogy ezekkel a trükkökkel egy kicsit segítettünk, hogy régi cipőid ne végezzék idő előtt a kukában. Megírhatod nekünk a saját ötleteidet, tapasztalataidat, mivel varázsolod te szebbé, újabbá lábbelidet. Hálásak leszünk érte.