Kezdőlap Ketkes Receptek Dédikéink receptjei Nem akarok dicsekedni de az én piskótám sose esik össze pedig csak...

Nem akarok dicsekedni de az én piskótám sose esik össze pedig csak normális liszt van benne semmi fortély

Most megmutatom, miként készítem a piskótát, ami tényleg soha nem esik össze. Az egyetlen dolog amire rájöttem, anno régen mikor írták a piskóta receptet, az evőkanalak is sokkal nagyobbak voltak. Én mindig jó púpos kanállal csinálom, mikor kerek tortát csinálok, akkor plusz egy evőkanál liszt. Nem nyitom ki a sütőt sütés közbe és miután megsült se veszem ki kb. 5 percig, csak kissé megnyitom a sütőajtót. Tesztelgetni se tesztelgetem szúrásokkal, érződik ha jól megsült. Ebből charlotte torta készül.

Hozzávalók:

  • tojás,
  • ahány tojás, annyi kanál liszt,
  • ahány tojás annyi kanál cukor,
  • sütőpor,
  • egy csepp citromlé.

Elkészítés:

Én úgy készítem hogy ahány tojás annyi kanál liszt, cukor. De a liszt jókora púposkánál. A fehérjét felverem a cukorral és kis vaníliás cukorral. Még kellemesebb tőle az illata sütés közbe, ezt a nagynénémtől tanultam. Mikor már fehéredik a hab, cseppentek bele pici citromlét, ezt egy bihari faluba tanultam, azt állítják fényesebb és keményebb lesz a hab. Mindig így csinálom, de csak egy csepp. Mikor jó keményre felvertem a habot, amikor már a tálba se mozdul meg, ha fordítom a tojássárgájával a sütőport is belekeverem. Aztán a lisztet és a tojássárgát apránként keverem óvatos forgatással a habba, nehogy a súllyal megtörjön a hab és lapos fakanállal keverem illetve forgatom. Aztán a tepsibe beleöntöm elegyengetem és 200 fokon sütöm 15-20 percig. (Az én sütőmön 200 fok felett villan a piros lámpa és süt normálisan, ha nem villan csak szárít mint süt) Aztán még be nem barnul a teteje és nem érzem élénken az illatát, sütöm. Aztán lekapcsolom az áramról és kissé nyitott ajtónál 5 percig hagyom.

A képen látható tepsi méretéhez mérten, ha vastagabb piskótát szeretnénk 12 – 13 tojásból és 12 – 13 kanál lisztből, cukorból készítjük. Amennyiben vékonyabb piskótát szeretnénk sütni, elég 6 – 7 tojás, 6 – 7 evőkanál liszt és cukor.

Kattints ide és nézd meg, hogyan készül az elronthatatlan piskóta.

Tepsiből kivett állapotba az alja

Csak Nikky receptje, aki a Ketkes – Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek Facebook csoport tagja!