Kezdőlap Csináld magad 10 takarítási tipp, amelyek segítségével makulátlanná varázsolhatod az otthonod!

10 takarítási tipp, amelyek segítségével makulátlanná varázsolhatod az otthonod!

Általában minden tisztítószer vegyszereket tartalmaz, amelyek károsak lehetnek az egészségünket. Nem tudjuk teljesen nélkülözni a vegyszeres tisztítószereket, de csökkenthetjük a használatukat. Ma szeretnénk megismertetni veletek néhány egyszerű, de hasznos ötletet, amelyek segítségével tisztává varázsolhatjátok a lakásotokat, vegyszerek használata nélkül.

 1. A fugákban lerakódott szennyeződés eltávolítása

A járólapok között lerakódott szennyeződés könnyen eltüntethető szódabikarbóna és ecet keverékével. Dörzsöljük át ezzel a habos keverékkel a fugákat, majd hagyjuk állni rajta, töröljük át tiszta vízzel és hagyjuk megszáradni.

2. A foltok eltüntetése az ablakokról

Az ablakok tisztításához az ecetes víz a legjobb házi tisztítószer. Miután megmostuk az ablakokat töröljük át újságpapírral, hogy ne legyenek foltosak. A nyers burgonyának is erős tisztító hatása van. Töröljük át az ablakot egy félbe vágott burgonyával, majd egy száraz törlővel.

3. A padló tökéletes tisztítása

A padló gyönyörűen fog csillogni, ha a következő keveréket használjuk:  1 dl ecetet tegyünk 1 liter meleg vízhez, ezzel mossunk fel.

4. A vízkő lerakódás eltüntetése a mosógépből

Ahhoz, hogy a vízkő lerakódásokat el tudjuk távolítani a mosógépből, kapcsoljuk a mosógép hőfokát 90 fokra, öntsünk a mosógépbe egy kevés ecetet és indítsuk el.

5. Ragyogó tükrök

A tükröt foltmentesek lesznek, ha ecetes vízzel töröljük át.

6. A vágódeszka tisztítása

A fából készült vágódeszkát dörzsöljük át egy fél citrommal, majd szórjunk rá sót és hagyjuk állni 10 – 15 percet. A rászórt sót a citrom másik felével töröljük le, majd öblítsük le tiszta vízzel.

7. A szőnyegek tisztítása

Szórjuk le a szőnyeget keményítővel és szódabikarbónával, utána pedig porszívózzuk ki. Ezzel a módszerrel eltávolíthatjuk a szőnyegből a port és a szennyeződéseket, a szódabikarbóna pedig megszünteti a kellemetlen szagokat.

8. A kellemetlen szagok eltávolítása

Ha a hűtőszekrényben kellemetlen szagot észlelünk, akkor töröljük ki citromos vízzel 1:1 arányban keverjük a citromot és a vizet. Tehetünk a vízbe egy kis szódabikarbónát is, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

9. A fürdőszobai csempe tisztítása

A csempén lévő lerakódást szódabikarbónával és citrommal távolítsuk el. Mártsunk egy fogkefét szódabikarbónába, ezzel dörzsöljük át a csempét, majd mossuk le vízzel. Egyszer egy héten átdörzsölhetjük a csempét egy fél citrommal, majd mossuk le tiszta vízzel és töröljük szárazra.

10. A piszok eltávolítása a tűzhelyről

Keverjünk össze egy bögre szódabikarbónát, fél bögre meleg vízzel, majd ezzel a keverékkel kenjük be a tűzhely piszkos részeit és hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le tiszta vízzel és töröljük szárazra. Egy szórófejjel ellátott palackot töltsünk meg ecettel, majd ezzel spricceljük be a tűzhely felületét. Hagyjuk rajta 15 percet, töröljük le és a zsíros lerakódásoknak nyomuk sem lesz.