A háziasszony az öntöttvas serpenyőt fejjel lefelé a sütőbe tette, egy zsírfolt se maradt rajta!

Sokan szeretnek főzni, ehhez azonban számtalan konyhai eszközre van szükség. Az öntöttvas serpenyő a legtöbb konyhában megtalálható, hiszen a finom húsok elkészítéséhez nélkülözhetetlen. Ínycsiklandó húsokat süthetünk benne, de az elmosása nem mindig a legegyszerűbb. Ha az öntöttvas serpenyő nagyon zsíros, vagy a külsején – belsején zsíros lerakódás van, amit sehogy nem tudsz eltüntetni, ne dobd ki, próbáld ki ezt a tippet.

Hogyan szabadulj meg a zsírlerakódásoktól?

Az öntöttvas serpenyőt mosd el egy szivaccsal, mosogatószerrel. Ha nagyon makacs a lerakódás, egy kevés sót is önthetsz a szivacsra és azzal is átdörzsölheted.

Majd tiszta vízzel mosd el a serpenyőt és töröld szárazra. Egy puha rongy, vagy egy papírtörlő segítségével kend be repceolajjal a belsejét. Ha a külseje is piszkos, akkor azt is kend át. A sütőt melegítsd elő 110 fokosra és tedd fejjel lefelé a serpenyőt a sütőrácsra, tégy alá egy alufóliával kibélelt tepsit, hogy arra csepegjen a zsiradék. Ha nagyon makacs szennyeződések vannak rajta, a hőfokot feljebb is kapcsolhatod. Hagyd a sütőben 1 órán át.

Majd kapcsold le a sütőt, hagyd a serpenyőt kihűlni, vedd ki és már kész is. A serpenyőn egy zsírfolt sem marad és többé nem ragadnak le benne a sültek. Ne dobd ki az öntöttvas serpenyőket, hiszen ilyen egyszerűen kitisztíttatod őket. Ez a módszer csak az öntöttvas serpenyők esetében alkalmazható, amelyeknek fém fogójuk van! Műanyag, vagy fa fogóval, vagy füllel rendelkező serpenyőt, vagy edényt ne tisztíts így!