Kezdő háziasszonyok is kipróbálhatják: birsalmasajt receptje

Előtte mindenképp meg kell említenem hogy egy nagyon kedves piacos asszonykától kaptam a receptet évekkel ezelőtt az Ő neve Szendiné, azóta is hálás vagyok neki.

Akkor ahogy ígértem a birsalmasajt receptje:

Elkészítése

A birsalmát megmosom, kefével alaposan megtisztítom. A hibás részeket és a magházat kivágom 3 dl vizet öntök alá majd lezárom a kuktát. A forrástól számított 10-15 percig főzöm majd szűrőkanállal kiszedem egy edénybe (ha nincs kukta akkor egy olyan edényben főzőm meg amiben nem tud leégni és olyankor annyi vizet teszek alá, hogy ellepje).

Teljesen szétfőzöm leszűröm és a továbbiakban ugyanaz mintha kuktában főztem volna/ Krumplinyomóval szétnyomkodom ill botmixerrel pürésítem.

Lemérem és kg-onként 70-80 dkg cukrot adok hozzá. Elkeverem, visszateszem egy olyan edénybe amiben nem tud leégni. A cukorral együtt addig főzöm – nagy lángon állandóan keverve-, amíg olyan sűrű nem lesz hogy keverés közben meglátszik az edény alja. Ez kb 15 perc, de ha 20 percig főzöm az sem baj.

Amikor kész adok hozzá egy kevés citromsavat ízlés szerint (én ehhez a mennyiséghez 1 és 1/2 kávéskanállal tettem). Lehet bele tenni hámozott diót vagy mandulát. A citromsavval jobban kijön a birsalma íze és a színét is jobban megőrzi.

Ezután kivizezett formába teszem /az enyém őzgerincbe lett téve (gyerekeknek lehet kis mókás figurákat is készíteni). Amikor megdermedt akkor kiveszem a formából és szobahőmérsékleten többször forgatva megszárítom amíg a külseje teljesen megszárad. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tárolom.

Aki nekifog annak jó munkát, kicsit munkás csemege de megéri vele „pancsolni”.

Pavlikné Zsuzsa receptje!

És még egy tipp

A leszűrt levet se öntsétek ki. Ahány pohár lé, annyi pohár cukor, felfőzöm és addig amíg hideg, kistányérra kivett minta megdermed, amikor kész kis üvegekbe teszem kitűnő dzsem. Én nem teszek hozzá semmi tartósítót, így nem túl sokáig áll el de hűvös helyen tárolva 1-2 hónapig biztosan.