10 takarítási tipp, amelyek segítségével makulátlanná varázsolhatod az otthonod!

Általában minden tisztítószer vegyszereket tartalmaz, amelyek károsak lehetnek az egészségünket. Nem tudjuk teljesen nélkülözni a vegyszeres tisztítószereket, de csökkenthetjük a használatukat. Ma szeretnénk megismertetni veletek néhány egyszerű, de hasznos ötletet, amelyek segítségével tisztává varázsolhatjátok a lakásotokat, vegyszerek használata nélkül.

 1. A fugákban lerakódott szennyeződés eltávolítása

A járólapok között lerakódott szennyeződés könnyen eltüntethető szódabikarbóna és ecet keverékével. Dörzsöljük át ezzel a habos keverékkel a fugákat, majd hagyjuk állni rajta, töröljük át tiszta vízzel és hagyjuk megszáradni.

2. A foltok eltüntetése az ablakokról

Az ablakok tisztításához az ecetes víz a legjobb házi tisztítószer. Miután megmostuk az ablakokat töröljük át újságpapírral, hogy ne legyenek foltosak. A nyers burgonyának is erős tisztító hatása van. Töröljük át az ablakot egy félbe vágott burgonyával, majd egy száraz törlővel.

3. A padló tökéletes tisztítása

A padló gyönyörűen fog csillogni, ha a következő keveréket használjuk:  1 dl ecetet tegyünk 1 liter meleg vízhez, ezzel mossunk fel.

4. A vízkő lerakódás eltüntetése a mosógépből

Ahhoz, hogy a vízkő lerakódásokat el tudjuk távolítani a mosógépből, kapcsoljuk a mosógép hőfokát 90 fokra, öntsünk a mosógépbe egy kevés ecetet és indítsuk el.

5. Ragyogó tükrök

A tükröt foltmentesek lesznek, ha ecetes vízzel töröljük át.

6. A vágódeszka tisztítása

A fából készült vágódeszkát dörzsöljük át egy fél citrommal, majd szórjunk rá sót és hagyjuk állni 10 – 15 percet. A rászórt sót a citrom másik felével töröljük le, majd öblítsük le tiszta vízzel.

7. A szőnyegek tisztítása

Szórjuk le a szőnyeget keményítővel és szódabikarbónával, utána pedig porszívózzuk ki. Ezzel a módszerrel eltávolíthatjuk a szőnyegből a port és a szennyeződéseket, a szódabikarbóna pedig megszünteti a kellemetlen szagokat.

8. A kellemetlen szagok eltávolítása

Ha a hűtőszekrényben kellemetlen szagot észlelünk, akkor töröljük ki citromos vízzel 1:1 arányban keverjük a citromot és a vizet. Tehetünk a vízbe egy kis szódabikarbónát is, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

9. A fürdőszobai csempe tisztítása

A csempén lévő lerakódást szódabikarbónával és citrommal távolítsuk el. Mártsunk egy fogkefét szódabikarbónába, ezzel dörzsöljük át a csempét, majd mossuk le vízzel. Egyszer egy héten átdörzsölhetjük a csempét egy fél citrommal, majd mossuk le tiszta vízzel és töröljük szárazra.

10. A piszok eltávolítása a tűzhelyről

Keverjünk össze egy bögre szódabikarbónát, fél bögre meleg vízzel, majd ezzel a keverékkel kenjük be a tűzhely piszkos részeit és hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le tiszta vízzel és töröljük szárazra. Egy szórófejjel ellátott palackot töltsünk meg ecettel, majd ezzel spricceljük be a tűzhely felületét. Hagyjuk rajta 15 percet, töröljük le és a zsíros lerakódásoknak nyomuk sem lesz.