Búbos hús, káprázatos sajtpaplan alatt! Összefut a nyál a számban, már a látványa is mámorító!

Kiadós étel. Nagyobb adag esetén folpackkal elválasztva jól bírja a mélyhűtést. Ha valami nagyon fincsi étellel lepnéd meg a szeretteidet, próbáld ki ezt a finomságot.

Elkészítés

6 db nagy, ujjnyi vastag, enyhén kivert tarjaszeletet 1-2 órára bedörzsölünk-beáztatunk 2 dl olajjal elegyített só-chilipehely-zúzott fokhagymagerezd-őrölt köménymag /stb./ keverékébe.

Közben 2 egész tojásból, 4 db tejesvízben áztatott és kicsavart zsemléből tetszés szerint fűszerezett tölteléket készítünk. Mehet bele egy kis hagymán futtatott v.milyen apró máj is, nem rontja el… 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Az áztató olajjal kikenjük a sütőtálat, beletesszük a pácolt husit.

Az ízes töltelékből búbot rakosgatunk mindegyikre, félbevágott apróbb, sózott vöröshagymát szórunk közé. A maradék pácot rákanalazzuk, 1 dl vizet öntünk rá, alufóliával lefedve a forró sütőbe helyezzük. 10 perc elteltével /!!!/ jócskán mérsékeljük a hőt kb.140°C-ra. Másfél óráig így sütjük, nem nézegetjük közben…

Majd levesszük a fóliát, 180°C-ra felvisszük a hőt. 10-15 percre visszatoljuk, és ha zsírjára sült a leve, aláöntünk 2 ek forróvizet. Kicsit megpirítjuk a búbokat. Kivesszük a sütőtálat, majd sajtpaplannal /pl. Lapka-sajt/ bevonjuk mindegyiket. Friss rozmaring- vagy kakukkfű ágacskákat teszünk rá, visszatoljuk a sütőbe, lezárjuk a hőt, 5 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot.

Tetszés szerinti körettel, esetleg savanyúsággal tálaljuk a sülthagyma mellett. Hosszadalmasnak tűnik, de omlós, szaftos, ízes husi lesz a végeredmény…
Jó étvágyat kívánok

Márta Nyersné Vajda receptje!