Kezdőlap Hírek Belföld Hóban sétáló farkasok az Aggteleki Nemzeti Parkban (kameracsapda videó)

Hóban sétáló farkasok az Aggteleki Nemzeti Parkban (kameracsapda videó)







Több farkast is megörökített Szabó Ádám zoológiai szakreferens és nagyragadozó-kutató vadkamerája az Aggteleki Nemzeti Parkban. A felvételeken az állatok, fittyet hányva a zord időjárásra és a rögzített kamerára, nagy nyugalommal bandukolnak a szakadó hóesésben. – szúrta ki a turistamagazin.hu.

Az éjszakai felvételen három farkas látható, amint rá se hederítve a kameracsapdára, békésen sétálnak a hóban. Az első állatnak csak a hátsó része és a farka tűnik fel egy pillanatra a képen, mert éppen a videó kezdetén suhan el a kamera előtt.

A videó január 3-án, este fél 10 körül készült, de az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság alig néhány órája posztolta ki a Facebook-oldalán. Az Aggteleki-karszton bizonyítottan évekkel ezelőtt megtelepedtek a farkasok, de a Zempléni-hegységben, a Bükkben és a Börzsönyben is előfordultak már észlelések. A szakemberek szerint ettől még nem veszélyes kirándulni ezeken a vidékeken, a farkas ugyanis jó hatással van az erdei életközösségekre, rejtőzködő életmódja miatt pedig nem valószínű, hogy találkozunk vele, de ha mégis, itt van néhány tanács, mit kellene tennünk.

– Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe.
– Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.
– Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast.
– Ne etessük az állatot.
– Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan.
– Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.
– Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.

Még mindig sok tévhit él az emberekben a farkasokkal és a ragadozókkal kapcsolatban, ezeknek jártunk utána a Semmi okunk félni farkastól című turistamagazin cikkében.

A találatért köszönet a turistamagazin.hu honlapnak!