12 alapvető etikai szabály, amelyet mindenkinek tudnia kell ahhoz, hogy sikeres és megnyerő legyen!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a kést a jobb kezében kell tartani, a balban pedig a villát, de az illedelmes viselkedés szabályai nem korlátozódnak csupán erre a két szabályra.

A modern világban az etikett szabályainak nem ismerete azt jelenti, hogy a társadalom alapvető szabályai ellen vagyunk, és így finoman fogalmazva is, nem a legjobb módon mutatkozunk be. Az etikett a modern világ elengedhetetlen része. Minden nap szükségünk van rá, hiszen ezen áll vagy bukik, hogy milyen benyomást keltünk magunkról.

Mindenhol és mindenütt szükségünk van az etikett szabályainak ismeretére, nélkülük nem boldogulnánk, legyen szó egy üzleti találkozóról, illetve fontos tárgyalásról, egy romantikus találkozóról, vagy amikor először találkozunk párunk szüleivel, de említhetnénk az utcán sétálást csakúgy, mint a közlekedést. Annál is inkább, mert azzal, hogy képesek vagyunk irányítani az érzelmeinket és méltóságteljes viselkedést tanúsítani, azt mutatjuk, milyen erős személyiséggel rendelkezünk.

Minden sikeres ember jól ismeri az etikettet és követi annak szabályait is. Ezért a KETKES szerkesztősége úgy döntött, emlékezteti olvasóit az etikett 12 érvényes szabályára, amelyek segítségével elkerülhetjük a kényes, kellemetlen helyzeteket. Mutasd meg te is, hogy jól nevelt vagy!

Az etikett egyszerű szabályai

1. Mikor első a férfi és mikor nem?

Talán sokan meglepődnek rajta, de az etikett szabályai szerint nem mindig kell előre engedni a hölgyeket. Így például, ha a lépcsőn nem lehet mellette haladni, akkor amikor felfelé mennek, a férfi van hátul, amikor lefelé, a férfi megy előre. Az ok nagyon logikus: ha a hölgy „úgy dönt, hogy” esik, akkor nem esik lefelé. Ugyanis az esés útjában áll a férfi, aki, nyilván, megakadályozza ebben.

További élethelyzet, amikor nem a nő megy előre: liftbe beszálláskor mindig a férfi lép be először a kabinba. Viszont a hölgynek először kell kilépnie onnan. Erre is van ésszerű magyarázat: a felvonó még mindig veszélyes eszköznek számít. Bár mostanában van egy olyan szokáson alapuló vélemény is, hogy az lép ki elsőnek a liftből, aki az ajtóhoz közelebb áll.

2. A reggeli vendégségtől pár szó…

Soha ne menjünk látogatóba anélkül, hogy előtte fel ne hívtuk volna azt, akihez készülődünk vendégségbe. Bár sokan tudják ezt a szabályt, de valamilyen oknál fogva nem mindenki ragaszkodik hozzá, hogy alkalmazza is.

Ha előzetes egyeztetés nélkül látogatunk meg valakit, könnyen előfordulhat, hogy fürdőköpenyben és hajszárítót tartva nyit majd nekünk ajtót. Egy brit hölgy azt mondta, hogy amikor meghívás nélkül vendégeknek nyit ajtót, előtte mindig cipőt, kalapot vesz fel és esernyőt ragad, így nyitva ajtót. Ha a hívatlan vendég kedves neki, akkor felkiált: „Ó, milyen szerencse! Épp most jöttem!” Amennyiben azonban kellemetlen: „Ó, milyen kár, sajnálom, most el kell mennem.”

3. Amikor láthatóan eső fog esni

Ha munkába, vagy látogatóba indulunk, és útközben esernyőnk nedves lett az esőből, akkor sem illik az esernyőt kinyitott állapotban szárítani. Sokkal helyesebb ehelyett összecsukni (de nem becsavarva, különben kellemetlen szag alakulhat ki egy idő után), és beletenni az esernyőtartó állványba. Ha ez nem áll rendelkezésre, az esernyőt a falhoz állíthatjuk.

4. Fejfedő viselése fedett helyen

Ha ma úgy döntöttél, hogy elhagyod a házat egy elegáns kalapban és kesztyűben, akkor ebben a formában nyugodtan beléphetsz bármilyen helyiségbe, az etikett szabályai nem tiltják ezt (persze, csak ha nem tervezed a kalapot viselni egész nap, vagy úgy döntesz, hogy a kalapban mész a színházba), de a sapkát és az egyujjas kesztyűt minden esetben levesszük.

Ez utóbbit, amennyiben hölgyekről van szó, nem feltétlen kell levenni, főleg ha mínusz negyven fokos fagyról van szó.

5. A kedvenc kistáska kérdésköre

Semmiképpen ne tegyük a táskát a térdünkre, vagy a székére. A kis piperetáskát nyugodtan rátehetjük az asztalra, a kissé nagyobbakat pedig felakaszthatjuk a szék támlájára, vagy letehetjük a padlóra, amennyiben nincs különleges táskatartó (ezek gyakran megtalálhatóak az éttermekben). Az aktatáskát a padlóra kell helyezni.

6. Okostelefonok használata az asztalnál

Valószínűleg sokan láttunk már olyat, hogy bizonyos emberek, akik barátaikkal való találkozáskor, vagy akár üzleti ebéden a telefont az asztalra helyezték, majd folyamatosan azzal babráltak, hogy megnézzék, mi újság a virtuális térben. Ez azt az érzést kelti, mintha az adott személyt nem nagyon érdekelné a beszélgetőpartnere.

Ezzel csak azt mutatod meg, hogy mennyire fontos egy kommunikációs eszköz az életedben, és mennyire közömbös vagy azzal szemben, akivel egy asztalnál ülsz.

7. Aki elsőnek…

Akárki is vagy, igazgató, akadémikus, idős asszony vagy iskolás, ha belépsz egy helyiségbe, elsőnek te vagy köteles üdvözölni az ott jelenlévőket.

8. Ki fizeti a számlát az étteremben?

Ebben a témában mi, nők szeretünk azon elmélkedni, hogy a «férfinak kell fizetnie” a számlát. Ez az állítás azonban csak részben igaz. Így például, ha meghívunk egy embert egy vendéglátóhelyre, akkor a „Meghívom” kifejezéssel pont azt a hajlandóságot erősítjük meg, hogy nem csak a magunk, hanem a meghívott fogyasztását is mi fogjuk állni.

Ugyanez vonatkozik az üzleti ebédre (vacsorára/reggelire) is: ha partnerét meghívja valaki egy vendéglátóhelyre, a meghívó személy fizet. Az egyetlen olyan helyzet, amely továbbra is pozitív a nők irányába, az a következő kifejezés: „Menjünk el egy étterembe!” Csak ebben az esetben lehet a számlán szereplő összeget fele-fele arányban fizetni, de csak akkor, ha ezt a férfi önszántából akarja, és a nő ezzel egyetért.

9. A női táska

Egy férfi sosem cipelhet női táskát. Kizárólag a női kabátot, de azt is csak addig, amíg elviszi az öltözőbe!

10. A parfümök használata

A parfümök használata során ügyeljünk arra az aranyszabályra, hogy az alkalmazott parfüm illata szolid legyen. Ha este még érzed a parfümöd illatát, biztos lehetsz benne, hogy a körülötted lévők már fuldokoltak tőle.

11. Az asztalnál

Ügyeljünk arra, hogy milyen helyzetben helyezzük el az evőeszközöket a tányéron, vagy amellett!

12. A nézőtéren

Ha a színházba vagy a moziba később érkezel, és a sorban már ülnek más nézők, viszont a te helyed a sor közepén van, akkor csak velük szembefordulva közelítsed meg a helyedet, sosem a hátadat mutatva nekik.

Szerkesztőségünk tanácsa

Emlékeztetőül: van kilenc dolog, amelyekről nem illik társaságban beszélni. Ez a kor, a gazdagság, a családi problémák, az imádság, a gyógyszerek összetétele, a szerelmi kapcsolatok, az ajándék, a dicsőség és a szégyen.

Az etikett szabályait mindenkinek ismerni kell, mert ez mutatja meg, ki mennyire művelt. Elhiheted, az üzleti partnereid örömmel fognak tárgyalni egy olyan személlyel, aki tudja, hogyan kell viselkedni, és egyúttal ez egy nagyszerű módja annak, hogy jó benyomást keltsünk magunkról már az első találkozáskor!

Most itt egy csodálatos lehetőség arra, hogy barátaidat, ismerőseidet is tájékoztasd az etikett szabályairól! Oszd meg velük a fenti cikket, és élvezzed a környezeted udvariasságát!