Ötletes házi megoldások praktikus kertészeknek

A kertészkedés igazán jó mulatság lehet, de minél komolyabban foglalkozik vele az ember, annál költségesebbé válik, méghozzá igen hamar. Egy igazán praktikus kertész azonban tudja, hogy hogyan teheti egyszerűbbé mindennapi munkáját néhány házi trükkel, amik nem csak működőképesek, de pénztárcabarátok és/vagy időtakarékosak is egyben.

Ha szeretnéd bővíteni csináld magad arzenálodat, akkor vess egy pillantást ezekre a zseniális kerti megoldásokra!

1. Növénytartók az ágyásban

Ha szereted szezonális virágokkal körbevenni magad kertedben, akkor biztosan neked is minden évben sok idődet felőrli aktuális kedvenceid cserélgetése. A megoldás? Áss néhány lyukat ágyásodba, és helyezz ezekbe egy-egy virágot – cserepestől! Amikor eljön a szezonváltás ideje, nem kell az egész ágyást újra felforgatnod, hogy új virágokat telepíthess beléjük, elég csak lecserélni a cserepeket.

2. Térkitöltő hungarocell a cserepekbe

A térkitöltő hungarocell darabkák kiváló vízelvezetést biztosítanak, és remekül helyettesítik a talaj azon részét a cserepekben, ahová a növények gyökerei amúgy sem érnének el. Ez különösen akkor hasznos, ha magas cserepekbe szeretnél ültetni. A hungarocell pehelykönnyű, így szinte a felére csökkentheted a cserepek súlyát, ami jó pont, ha át akarod vinni őket valahová. Ne felejts el egy réteg talajfóliát fektetni a talaj és a hungarocell közé, hogy a víz ne mossa egyre lejjebb a földet a térkitöltők közé.

3. Kalciumbomba

Ha van otthon egy turmixod (vagy bármilyen más aprításra alkalmas berendezésed, eszközöd), akkor gyűjtsd össze az üres tojáshéjakat, és őröld őket porrá. A tojáshéjak javarészt kalciumból állnak, amire sok növénynek szüksége van az egészséges fejlődéshez – ez után nincs más dolgod, mint megszórni a talajt növényeid körül ezzel a porral, ami így sokkal hamarabb felszívódik.

4. Tartsd távol a kártevőket

Akár saját macskáid szeretik alomnak használni gondosan ápolt ágyásaidat, akár a kóbor állatokat nem tudod kizárni kertedből, ez a megoldás tökéletes növényeid védelmére. Fogj egy maréknyi műanyag villát, és szúrós végükkel felfelé döfd őket a talajba, növényeid közé. Ezek nem kifejezetten veszélyesek, de nagyon kényelmetlenné teszik a macskák „dolgát” ágyásodban.

5. Szennyesládás kertészkedés

Ha van otthon néhány felesleges műanyag szennyesládád, akkor akár ezeket is felhasználhatod virágok termesztésére. Csak fúrj a fenekükre néhány vízelvezető lyukat, és használd őket úgy, mint bármelyik másik növénytárolót.

6. Víztározó pelenkák

A pelenkák lényege, hogy magukba szívják a nedvességet. Egy tiszta pelenka éppen ezért kiváló olyan növények vízellátásának biztosítására is, amelyek rendszeres öntözést követelnek meg. Csak fektess le egyet csereped aljába, majd rakd meg talajjal és telepítsd növényedet.

 

7. Epsom sót a kertbe!

Az epsom-só néven közismert magnézium-szulfátnak a kertben is ott a helye. A magnézium és a szulfát fontos tápanyagokként szolgálnak a növények számára. A cserepes növényeknek külön jól esik, ha havi egy vagy két alkalommal a locsolóvízhez hozzáadsz egy vagy két evőkanálnyit ebből a sóból. Az ágyásokban növekedő virágok és zöldségek pedig idővel magukba szívják majd a talajra szórt és abba beszivárgott sót. A magnéziumhiányra hajlamos paradicsomok és paprikák számára különösen nagy segítség lehet.

8. Trágyázás okosan

Zöldségeket főztél? Ki ne öntsd a vizet! Ez a víz rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyeknek a még élő növényeid nagyon is örülnének. Hagyd, hogy lehűljön a víz (ne használd forrón vagy melegen!) és öntözd meg vele a talajt növényeid körül.

9. Citrusfélék és palánták

Egy kibelezett fél citrom tökéletes csíráztató egy elültetett mag számára. Nem csak aranyos megoldás, de praktikus is – a belülről lebomló citrom (vagy más citrusféle) folyamatosan tápanyaggal látja el a talajt a magonc alatt. Akár ezzel együtt is kiültethető a kertbe, hogy teljes mértékben felhasználódjon tápanyagként – csak ne felejts el néhány nagyobb lyukat szúrni előtte bele, hogy legyen hová elfolynia a maradék víznek!

10. Kertészkedés salakblokkokban

Nem mindenkinek van elég türelme vagy szakértelme, hogy fából saját emelt ágyást eszkábáljon magának. Itt lépnek színre a meglepően praktikus szerkezetű salakblokkok, amik történetesen nagyon is ideálisak erre a célra, ráadásul semmilyen barkácstudást nem igényelnek. Csak körvonalazz velük ki egy ágyásnyi helyet, béleld ki egy réteg kartonnal (a gyomok leszorítása érdekében) és már töltheted is fel termőtalajjal. Bónusz: az oldalukra fordított blokkok lyukaiba apróbb növényeket is ültethetsz.

11. Kávéfilter a cserepekbe – de miért?

Mielőtt elültetnéd növényeidet – helyezz egy használatlan kávéfiltert a cserepek aljába, majd erre pakold rá a talajt. A filterek átengedik magukon a felesleges vizet, de nem hagyják, hogy az magával mossa a talajt a cserépből.

12. Magültetés tojáshéjakba

A tojáshéjak kalciumtartalmáról korábban már volt szó – üres héjaidat nem feltétlenül kell összezúznod, hogy hasznukat vedd. Igyekezz úgy feltörni őket, hogy csak tetejük vesszen el (ez mehet pornak), alsó részükbe pedig ültess magokat. Ez remek kalcium-utánpótlást biztosít a palánták számára, és – hasonlóan a citrusfélékhez – a palánták héjjal együtt kiültethetők a kertbe (ne feledkezz meg a vízelvezető lyukakról).

13. Rózsatermesztés burgonyákból

Ha szeretnéd szaporítani rózsáidat otthon, akkor nem lesz másra szükséged, mint levágni néhány szárukat, beleszúrni azokat egy-egy egész burgonyába, és elültetni őket a kertben. A burgonyák segítenek nedvesen tartani a szárakat, amíg azok gyökereket növesztenek és önállóvá nem válnak.

14. Fékezd meg agresszívan terjeszkedő növényeidet

Fogj egy műanyag cserepet, vágd körbe az alját, majd helyezd a talajba. Ültesd ebbe azokat a növényeket, amelyek hajlamosak lennének elfoglalni egy egész ágyást, ha nem korlátozná gyökereik fejlődését egy műanyag cserép.

15. Mélyöntöző rendszer egy műanyag cserépből

Sok növény jobban szereti, ha gyökereit mélyen öntözik meg. Az ilyen növények ágyásaiba helyezz el néhány kifúrt műanyag cserepet (ott érdemes kifúrni őket, ahol az oldaluk és a fenekük találkozik), és töltsd fel őket vízzel. A víz szép lassan átszivárog a talajba, és folyamatos ellátást biztosít ezzel a környező gyökereknek.

16. Miniatűr üvegház

Készíts miniatűr üvegházat ébredező palántáidnak! Vágj félbe egy műanyag vizes palackot (egy teljesen átlátszót), és egyszerűen rakd rá palántád cserepére.

17. Ösztönözd fűszernövényeidet

Csípd le fűszernövényeid szárainak végét, hogy további növekedésre ösztönözd őket. Ez aktiválja a természetes ösztönüket, ami arra készteti őket, hogy egy-egy sérülés után serkentsék növekedésüket.

18. Gyűjtsd össze az esővizet

Egy nagy vizes hordó (akár egy kitakarított kuka is megteszi), néhány cső és egy kis barkácstudás szükséges csak, hogy saját esővízgyűjtőt készíthess magadnak a maximális spórolás érdekében.

További hasznos tanácsokat találhatsz az Agrároldal.hu házikerti tippek rovatában!

Vagy csatlakozz Facebook oldalunkhoz: