Felettébb furcsa pókok szaporodtak el hazánkban, jobb lesz vigyázni!

A cselőpók (Lycosa singoriensis) hazánk egyik legnagyobb pókja, amivel mostanában akár a saját udvarunkon, kertünkben is összefuthatunk.

Győr környékén egyre több pókot fedeznek fel

A kisalföld.hu olvasói szerint Győrben és a környező településeken egyre többet látni ezekből a pókokból. Van aki azt írta, „pókok özönlötték el az udvarunkat”. A cselőpók hazánkban őshonos, mostanában azonban egyre közelebb merészkednek az emberekhez.

Főleg Győrszentivánon, Kismegyeren és Gyirmóton látni őket, de más városrészekből is érkezett már jelzés

„Segítséget szeretnénk kérni, pókok özönlötték el az udvarunkat.” Hatalmas pók mászott hozzánk, talán trópusi fajta lehet.” „Az udvarban a fűben lukakat talált a férjem, amiből pókok jöttek. Félnünk kell tőlük, a gyerekeket kiengedhetjük az udvarra?” „A csarnok épületében több nagy pókra bukkantunk.” Abból a levélből idéztünk, amelyet a Kisalföld.hu-ra érkeztek!

Mint a lap írja, több településről is azt a hírt kapták, hogy hazánk egyik legnagyobb méretű pókját látták. Tekintélyes mérete miatt elsőre ijesztő lehet az állat, lábait kiterjesztve akár 10 centisre is megnőhet.

A cselőpók a földben fúrt lyukakban él és onnan mászik elő, nem kis riadalmat okozva. A szakemberek szerint nem veszélyes, azonban hozzágyúlni több okból sem érdemes. Ha veszélyben érzi magát, akkor csíp és a csípése olyan mint a darázsé, ezért kellemetlen élmény lehet.

A cselőpók védett fajnak számít, egy példány 5.000 forint értékű. A mérete akár 3 cm is lehet, de a hosszú lábai miatt sokkal nagyobbnak is tűnhet. Ezek a pókok a város szélén, vidéken érzik jól magukat, szeretik a zöld területet. Egyre több példány bemerészkedik a házakba is.

Bántani azonban nem szabad őket, mivel védett fajról van szó és a csípése is kellemetlen.

A szakértő szerint a kertünktől és udvarunktól egyszerűen távol tarthatjuk őket. Mivel ez a faj a rövid növényzetet és a száraz füvet kedveli, ha fűmaggal vetjük be az udvart és azt hagyjuk 20 cm nagyságúra nőni, a párás környezetből a pók hamar odébbáll.