Csak a legjobbat! Így ismerhető fel könnyen a hamisított bor!

unsplash.com

Egy üveg jóféle bor szinte kötelező kelléke a baráti találkozóknak, romantikus estéknek, illetve az önfeledt időtöltésnek. A kérdés azonban adott: hogyan ismerjük meg a jó bort? Fontos továbbá, hogy minősége is kiváló legyen, természetesen már csak azért is, hogy másnap reggel ne fejfájással ébredjünk.

A Ketkes szerkesztősége most megmutatja olvasóinak, hogy hogyan válasszuk ki a minőségi bort, és hogyan ismerjük fel a hamisítványt.

Milyen bort válasszunk?

A gyártók mindent elkövetnek azért, hogy borukat jó borként adhassák el. A hamisított „boroknak” sajnos rendkívül sok fajtája létezik: porból készült bor, glicerin hozzáadásával készült bor, lúgos anyaggal adalékolt bor, borok keverése és színezőanyag hozzáadásával készült bor. Nagyon fontos, hogy mindezek mellett megtaláljuk azokat a palackokat, amikben valódi bor található!

Ez egy folyamat, mely már a boltban elkezdődik. És itt kell megjegyeznünk, hogy az ár magában, nem döntő tényező a bor valódiságát illetően, mert sokszor egy megbízható, minőségi bort gyártó cég címkéjét hamisított bort tartalmazó palackra ragasztják fel. Az ördög a részletekben rejlik, ezért legyünk nagyon figyelmesek!

1. A palack

Ne feledjük, hogy a jó bort soha nem tárolják dobozos kiszerelésben. Ha ilyet látunk, szinte biztos, hogy hamisítvánnyal van dolgunk! Ami talán meglepő: nem szabad vásárolni olyan bort sem, amely agyagedényekben kerül forgalomba. Ennek az az oka, hogy ez esetben nem valószínű, hogy a bor képes lenne megőrizni minőségét. Az igazi bor kizárólag üvegpalackokban kerül forgalomba.

3. A címke

A vásárlás előtt feltétlenül tanulmányozzuk át a címkét. Ha drága bort vásárolunk, egy jól ismert márkát, akkor a címkének hibátlannak kell lennie. A lelkiismeretes gyártók ezen sosem spórolnak! Nem lehetnek foszladozó címke-élek, ferde feliratok és ragasztó nyomok sem. Ha valami ilyesmit látunk, valószínűleg a bor hamis.

A gyártás dátumát pecséttel kell hogy felvigyék, és ennek jól elkülöníthetőnek kell lennie a címkén található alapinformációktól. Minden betűtípusnak olvashatónak kell lennie, hibajavítás nélkül, nyomtatási hibáktól mentesen. A címkén és a dugón található feliratoknak meg kell egyezniük.

4. A dugó

Ezt természetesen nem tudjuk a boltban ellenőrizni, de otthon figyelni kell rá! A dugó hosszúsága nem jelzi a bor minőségét. Jellemzően a hosszú dugókkal az idősebb borokat, míg a rövidekkel az újborokat zárják le. Sokkal fontosabb, hogy miből készült a dugó! A jó bort nem palackozzák műanyag dugóval.

A kiváló minőségű bor parafa dugója gyümölcsillatú, de semmiképpen sem penészes és dohos szagot áraszt. A parafa minősége eltérő lehet, de nem szabad morzsolódnia. Ha a dugó a dugóhúzóval történő felbontáskor szétmorzsolódik, eltörik, akkor a gyártó spórolt ezen is. A neves gyártók az ilyet sem engedik meg maguknak.

Ha a bor megvétele után még mindig kétségeink vannak a minőséget és a természetességét illetően, mindössze 4 módszerrel könnyedén leellenőrizhetjük ezeket! Amennyiben egy kicsit is gyanússá vált a bor íze vagy illata, akkor mindenképpen érdemes az alábbi trükköket végrehajtani!

A legjobb trükkök a bor leellenőrzésére

1. A szódabikarbóna

A hagyományos szódabikarbóna hozzáadásakor a természetes bor megváltoztatja a színét. Ennek oka az, hogy egy reakció jön létre a szóda és a szőlő-keményítő között. A hamisított bor nem változtatja meg a színét.

2. A glicerin

Annak leellenőrzéséhez, hogy porból készült bort vásároltunk-e, adjunk hozzá pár csepp glicerint. A szőlőből készült borban a glicerincseppek a pohár aljára süllyednek, és megőrzik színüket. Ha a glicerin színe sárgára vagy vörösre változik, akkor a bort hamisították.

3. A kréta

Ez kiváló teszt a színezékek jelenlétének kimutatására. Pár csepp bort csöppentsünk egy krétára. Ha a kiszáradt folt világosabbá válik, a bor jó és nem tartalmaz festékanyagot. Ha a folt színe megváltozik, színezékek vannak a borban.

4. Felkavarás

A bor minőségének meghatározására tökéletes módszer. Ha a minőségi bort tartalmazó palackot felrázzuk, a hab összegyűlik a közepén és gyorsan eltűnik, miután felhagytunk a rázogatással. A rossz borban viszont a hab összegyűlik a széleken, és lassan tűnik el.

Az alábbi videón szakértővel kóstoltatnak borokat. Tanulságos képsorok:

Ha az egyik ilyen szórakoztató kémiai kísérlet kimutatja, hogy a bor rossz minőségű, jobb nem elfogyasztani, és többet nem vásárolni belőle. Ne mérgezzed a testedet egy hitvány hamisítvánnyal. Hidd el, sokkal több örömed lesz, ha valóban egy minőségi bort választasz.

Most már azt is tudod, hogyan lehet ezt megtenni! Ezekkel az egyszerű trükkökkel már nem leszel a gátlástalan gyártók áldozata többé. Légy óvatos, figyelj a részletekre, és csak a legjobbat válaszd!

Tudja, hogyan lehet megkülönböztetni a jó bort a hamisított bortól? Ossza meg velünk a megjegyzéseket!

Amennyiben neked is vannak módszereid, trükkjeid a minőségi és a hamisítvány borok megkülönböztetésére, oszd meg velünk a kommentrovatban!