A stílustanácsadó elárulja, hogyan válassz napszemüveget, ha ilyen az arcformád!

Álltál már tanácstalanul a boltban, hogy melyik napszemüveget válaszd? Rengeteg fazont kipróbáltál, de egyik sem volt az igazi? Ha szem előtt tartod az alábbi szempontokat, biztosan rálelsz a megfelelőre.

Elsődleges, hogy a napszemüveg védjen az UV sugárzás ellen, ami rövid- vagy hosszú távú látáskárosodást okozhat. Győződj meg róla, hogy szerepel a 100% UV védelmet jelző matrica a szemüvegen! A szemüveg ne legyen kicsi, segítsen minél nagyobb felületen távol tartani a napsugárzást. A lencse színe tulajdonképpen nem számít, a fekete lencse nem blokkolja jobban a sugárzást, mint pl. a rózsaszín vagy a zöld. Az UV fényre sötétedő lencse praktikus lehet, ha nem akarsz több szemüveget cipelni magaddal.

Általánosságban elmondható, hogy fontosak a keret méretei:

ha a szemüveg hídja túl kicsi, szorítani fog, ha azonban túl nagy, akkor csúszkál az orrodon, könnyen leeshet. A szárak legyenek párhuzamosak, ne nyomják a füled melletti részt. Érdekesség, hogy érdemes néha „letenni” hosszabb időre a szemüveget hűvös helyre, mert a nagy meleg árthat az anyagnak, így fennáll a veszély, hogy idő előtt eltörik.

Ha nem egy szezonra vásárolsz napszemüveget, a praktikusságon túl esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni, mint, hogy milyen keret passzol leginkább az arcformádhoz.

Legtöbbször négy arcformát különböztetnek meg: kerek, szögletes, ovális és szív alakút

1. A kerek arcforma

A kerek arcforma jellegzetessége, hogy az arc szélessége és magassága közel megegyezik, nincs hangsúlyos áll vagy állkapocs. Ilyen arcformával rendelkezik többek között Adele, Ginnifer Goodwin vagy Michelle Williams. Napszemüveg vásárlásakor kerüld a kerek formákat, és részesítsd előnyben a szögletes változatokat, ezek egyensúlyba hozzák a vonalaidat, és karakteresebbé teszik az arcod.

2. A szögletes arc

A szögletes arc esetén az állkapocs erőteljesebb, a homlok széles. Ehhez az arcformához kiválóan illenek a kerek vagy lekerekített szemüvegkeretek, mert lágyítanak a határozott vonalakon. Jó, ha a keret szélesebb, mint az arc legszélesebb része. Margot Robbie-nak,  Salma Hayeknek és Sandra Bullocknak egyaránt szögletes arca van.

3. Az ovális arc

Az ovális arcformával rendelkezők igazán szerencsések, ugyanis a legtöbb napszemüveg fazon jól áll nekik, legyen az Lennon-szemüveg, trendi „cat-eyes”, vagy pilótaszemüveg. Az arc hosszúkás, az áll kicsivel keskenyebb, mint a homlok. Jessica Alba, Liv Tyler és Sarah Paulson ilyen arcformával vannak megáldva.

4. A szív alakú arc

A szív alakú arcot széles homlok és vékony áll jellemzi, a kerek és a szögletes formával ellentétben itt nem kell a kontrasztra törekedni, a keret felül lehet széles, alul vékonyabb. A legjobb választás a pilótaszemüveg; amire azért figyelni kell, hogy a keret mérete harmonizáljon a fej méretével. Scarlett Johanssonnak, Reese Witherspoonnak és Jennifer Anistonnak is szív alakú az arca.

További stílustippeket találsz a Lilla Stílusblogja oldalon (http://hellolillavagyok.blog.hu) és a Facebook oldalon. (https://www.facebook.com/lillastilusblogja).