Hogy készüljünk fel szülőként, és mire hívjuk fel tinédzser gyerekünk figyelmét, hogy felhőtlen legyen a fesztiválozás

Útikalauz a fesztiválok földjére!

Javában tart a nyári vakáció, ami a pihenés, kikapcsolódás, na és persze az egymást érő fesztiválok időszaka is. Melyek közül, a legnagyobb múltú Sziget Fesztivál most, az újabb keletű Strand Fesztivál pedig augusztus 20-án kezdődik. A felmérések szerint, a fesztivállátogatók – kiváltképp a fesztivállakók- többsége a kamaszok és a fiatal felnőttek közül kerül ki. Annak érdekében, hogy a fesztiválok időszaka számukra és a szülők számára is nyugodtabban teljen, tekintsünk át azokat a szempontokat, amiket ajánlott átbeszélnünk fesztiválra készülő gyerekünkkel.

Hogyan vágjunk bele, egy ilyen beszélgetésbe?

Mindenképpen tisztázzuk magunkban, hogy milyen témákat szeretnénk érinteni, mit szeretnénk elérni a beszélgetés során. Olyan alkalmat, helyszínt válasszunk, amikor neki és nekünk is elég időnk van és nyugodtan tudunk beszélgetni. Mint, megannyi más téma kapcsán, ebben az esetben is érvényes, hogy a szülőnek és a serdülőnek egyaránt könnyebb a beszélgetés, ha már egészen kisgyermekkorától kezdve, olyan szoros és bizalmas viszonyt építettünk gyermekünkkel, amiben kölcsönösen őszintén beszélhetünk a gondolatainkról, érzéseinkről. 

 Fontos, hogy ez az együttlét valóban beszélgetés legyen, ne szülői monológ, „észosztás”. Legyünk nyitottak, kíváncsiak gyerekünk gondolataira, kérdezzünk, de ne faggassuk, mint egy kihallgatáson; Hallgassuk meg, neki mi az elképzelése? Mit tud a fesztiválról? Hogyan készül rá? Kikkel megy, melyik zenekarokat, előadókat nézne, hallgatna meg a legszívesebben?  A mostani kamaszok szülei közül sokan, már maguk is rendelkeznek fesztivál tapasztalatokkal, vagy, akár közösen is fesztiváloztak, már gyerekükkel. Mindez, jó „alapot” képezhet, mely megkönnyítheti a beszélgetést, kiváltképp, ha ügyelünk arra, hogy ezeket, úgy osszuk meg a serdülővel, hogy az ne „öncélú nosztalgiázás”, vagy saját élményeink- a serdülő számára zavarba ejtő- intim részleteinek kibeszélését jelentse. Arról se feledkezzünk meg, hogy fesztiválok légköre- a kamaszkorhoz hasonlóan- önkéntelenül is arra „buzdítják” az embert, hogy a határait feszegesse és korábban ismeretlen szituációkban próbálja ki magát.

Mit érdemes közösen átgondolni?

Azért, hogy nyugodtabban engedhessük el gyermekünket bulizni, legyünk tisztában vele, kikkel tölti majd az elkövetkező napokat.  Biztassuk arra, hogy együtt legyen barátaival és figyeljenek egymásra. Beszéljünk arról is, hogy a bulizással gyakorta együtt jár az ismerkedés, flörtölés, esetenként, új szerelmi is szövődhet, ez jó dolog. Azonban hasznos, ha ilyenkor is szem előtt tart néhány szabályt. Bármennyire is jóképű és kedves az a fiú, vagy csínos az a lány, újdonsült ismerősével, ne vonuljon el azonnal kettesben, maradjon barátai közelében, vagy a tömegben. Ne menjen erdőbe, eldugott helyre, ha partnere sétálni hívja. Hívjuk fel lányunk, fiunk figyelmét arra, hogy poharát, ne hagyja őrizetlenül. Bárhogy is kínálják, ne fogadjon el, olyan italt, ami már fel van bontva, vagy nem közvetlenül előtte nyitotta ki, vagy töltötte ki a pultos.

 Térjünk ki a beszélgetésben az alkoholfogyasztásra és a kábítószerek használatának kockázatára és a szexre is. Könnyebb a helyzetünk, ha az ilyen témájú beszélgetésekre már korábban is sor került köztünk és azok jól sikerültek. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy ebben az esetben fokozottan érvényes, a serdülők számára az „igazi viselkedésünk” a mérvadó, nem azt, amit „csak, úgy mondunk”, ezért nagyon fontos, hogy mi milyen mintát mutatunk.) 

Törekedjünk rá, hogy gyermekünket meggyőzzük, „merjen kevesebbet”, mértékkel fogyasszon alkoholt, önkontrollját ne veszítse el teljesen. Beszéljünk a kábítószer használatról és arról is, hogy ezek ártalmai, hogy csökkenthetők. Rémisztgetés helyett arra kerüljön a hangsúly, mire érdemes ügyelnie, hogy elkerülhesse a rázósabb helyzeteket és mit tehet, ha már megtörtént a baj, kihez fordulhat segítségért. Beszéljük át a lehetséges veszélyeket, kockázatokat és azok elhárításának módjait, (folyadék, – ásványi anyag és vitamin pótlás, chill out pontok a szigeten).

Közösen állapodjunk meg abban, hogy történjék a kapcsolattartás. Lányunk, fiunk, milyen időközönként ad hírt magáról, ha ezt betartja, ne árasszuk el aggódó, vagy számon kérő hívásokkal, üzenetekkel. 

Tervezzünk előre, hogy felhőtlen legyen a szórakozás

Azért, hogy a fesztiválozás igazán felhőtlen és önfeledt legyen érdemes előre tervezni 

Sokat lehet spórolni, ha a jegyet elővételben vásároljuk meg. (Ha, idén erről, már lekéstünk, gondoljunk arra, hogy jövőre is lesznek fesztiválok).

Pár nappal a fesztivál előtt érdemes tájékozódni az időjárásról, hogy ennek megfelelően pakoljuk össze csomagunkat.(Esőkabátot, szúnyog- és kullancsriasztót, naptejet, sebtapaszt és alapgyógyszereket és nedves törlőkendőt – a személyes higiénénk érdekében- vigyünk magunkkal). Érdemes, egy kisebb táskával, hátizsákkal is készülni, amibe személyes dolgainak tudjuk magunkkal vinni a fesztivál alatt.

A legtöbb fesztivál (így a Sziget fesztivál is) rendelkezik weboldallal, érdemes ezt tanulmányoznunk. Ismerjük meg a fesztivál házirendjét; mi az amit, nem vihetünk be a rendezvényre? Miből milyen mennyiséget vihetünk magunkkal (étel, ital, cigaretta stb.). Hol vannak egészségügyi,- elsősegély nyújtó helyek, biztonsági pontok, értékmegőrzők, bank automaták és telefontöltő pontok? Hol vannak, wc-k, zuhanyzók? Tervezzük meg, hol fogunk aludni, pl.: hová állítjuk fel a sátrat?

Gondoljunk a hazaútra is!

Még, ha kényelmes megoldásnak tűnik is, egy kimerítő fesztiválozásra a balesetek elkerülése érdekében ne autóval menjünk. (Esetleg, a szülők rávehetők a szállításra). Ha a fesztivál területén lakunk, akkor is tanácsos valakivel együtt „hazamenni”. Ha azonban apartmanban, és sokat kell utazni, akkor érdemes valakivel együtt, taxival elindulni. A taxi nem olcsó, de a barátokkal előre összedobhatjuk közösen az út árát. Ha közösségi közlekedéssel kell utaznunk, akkor is célszerű barátokkal, ismerősökkel közlekedni. A pénztárcádban, vagy bankkártyán célszerű pénzt tartalékolni a hazaútra és arra az esetre, ha váratlan dolog történne.

Ha, mindezeket sikerült közösen átbeszélnünk és megállapodásra jutnunk bizakodhatunk abban, hogy a fesztiválozás pozitív élmény lesz gyerekünk számára, és mi is „kibírjuk” a várakozást, míg épségben hazatér hozzánk.  

Geist Gábor

Honlap: https://drog-csaladterapia.hu/
Facebook: facebook.com/parkapcsolatterapia