Kiderült a tökéletes mosoly titka! – Így készül a fogimplantátum

A ragyogóan fehér, tökéletesen szabályos fogsor mindig is a szépség és az önbizalom szimbóluma volt. Sokakat érintenek azonban különböző esztétikai problémák, amelyek meggátolják az önfeledt mosolygást. Szerencsére a legmodernebb fogászati eljárások lehetővé teszik, hogy a tökéletes mosoly bárki számára elérhető legyen. 

Napjaink egyik leginnovatívabb megoldása a fogimplantátum, amely segítségével a hiányzó vagy sérült fogak pótlása természetesebb és tartósabb, mint valaha. Fedezzük fel együtt, hogyan készül ez a csodálatos fogpótlás!

Mi is tulajdonképpen a fogimplantátum?

A fogimplantátum tulajdonképpen nem más, mint egy mesterséges foggyökér, amely első ránézésre leginkább egy pici csavarra hasonlít. Az apró szerkezet beágyazódik az állcsontba, és ott egy vagy több fogpótlás (pl. korona vagy híd) stabil alapjául szolgál. 

Ez a módszer a modern fogászat egyik leghatékonyabb és legtartósabb fogpótlási eljárásai közé tartozik. De hogyan történik a fogimplantátum elkészítése?

Fogimplantátum készítése – Az első lépések

Az első lépés a fogorvosi konzultáció, ahol alapos kivizsgálást követően megállapítják, hogy valóban szükséges-e a fogimplantátum készítése, és ha igen, pontosan milyen fogpótlásra lesz szükség. Ez a feltérképezés magában foglalja a röntgenfelvételek készítését és az állcsont állapotának felmérését is.

Miután az orvos megtervezi az implantátumot, következik a műtét. Az állcsonton egy apró metszést végeznek, majd egy furatot készítenek, amelybe belehelyezik az implantátumot. Az eljárás általában helyi érzéstelenítésben történik, így minimális kellemetlenséget okoz a páciensnek.

Műtét után: Út a gyógyuláshoz

A műtét után következik a gyógyulási időszak, amely rendkívül fontos az implantátum integrálódásához. Ekkor megy végbe az implantátum csontosodása. Ez az időszak általában 2-5 hónapig tart, és semmilyen szubjektív tünettel nem jár.

Miután az implantátum sikeresen csontosodott, következhet a fogpótlás. Ebben a szakaszban az implantátumra egy korona vagy híd kerül, amely a fogpótlás felszíni részét képezi. Ezeknek a protéziseknek az anyaga általában porcelán vagy cirkónium, amelyek rendkívül ellenállóak, miközben természetesen hatást kölcsönöznek.