Kisokos villámlás esetére – Avagy mit kell, és mit tilos tenni, ha leszakad az ég?

Bármelyikünkkel megeshet, hogy nyáron a szabad ég alatt, esetleg a vízben éri egy hatalmas vihar. A téma azért is aktuális, mert az időjárás rendkívül szeszélyes lett az utóbbi időben, egymást váltják a brutális hőhullámok, és a nagy esőzések, viharok.

Kétségtelenül szép látvány egy-egy villám megjelenése az égen, azonban fontos tisztában lenni vele, hogy a jelenség nagy veszélyeket rejt. Mindenképpen fedezékbe kell húzódni villámlás idején, máskülönben életveszélynek tesszük ki magunkat. Egy-egy villámlás áramerőssége a 25 ezer ampert is elérheti!

Hazánkban évente 30-40 ember veszti életét villámcsapás következtében, azonban összességében több mint száz emberbe csap bele a villám éves szinten – írja a csaladinet.hu. A túlélők közül rengetegen szenvednek súlyos, maradandó sérüléseket, így semmiképp sem szabad alábecsülnünk a viharokban rejlő veszélyt.

Az alábbiakban listába szedtük, mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik: 

1. Ha van rá lehetőség, a lehető leghamarabb menjünk zárt épületbe, vagy üljünk be egy autóba.

2. Ha egy épületbe húzódtunk be, ne menjünk az ablakok és a falak közvetlen közelébe. Az elektromos csatlakozókat húzzuk ki a konnektorokból, a villámlás ugyanis akár lakástüzet is okozhat. Kerüljük a zuhanyzást is ilyen esetben, a csapot se nyissuk meg. 

3. Ha autóban találtunk menedéket, az ajtókat csukjuk be, az ablakokat pedig húzzuk fel.

4. Semmilyen körülmények között ne álljunk be fák alá.

5. Ha vízben ér minket a vihar, a lehető leggyorsabban hagyjuk el a vizet, ugyanis vonzza a villámokat, ráadásul az áramot is vezeti.

6. A fémből és betonból készült tárgyak sem barátaink ilyenkor. Ha biciklin ülünk a vihar kitörésének idején, szálljunk le a bringáról, és tartsuk magunktól távol.

7. Ha barlangban tervezzük megvárni, amíg véget ér a villámlás, a falaktól és a bejárattól tartsunk kb. 2 méter távolságot.

8. Ha sehová nincs lehetőségünk elbújni a villámok elől, guggoljunk le, és próbáljunk „összegömbölyödni”, amennyire csak lehet, ugyanis minél inkább „kimagaslunk” a talajszintről, annál nagyobb az esélye annak, hogy élő villámhárítókká válunk.

9. Nyílt terepen szigorúan tilos a földre feküdni ilyen időben!