12 emlékeztető szülőknek Šalva Amonasvili pedagógustól

A gyermekek, születésükkor jó szándékúak. A gyermek nem haragszik, de sajnos nagyon gyorsan megtanulja ezt a rossz szokást.

EMLÉKEZTETŐ A SZÜLŐK RÉSZÉRE:

1. A gyermekek, születésükkor jó szándékúak. A gyermek nem haragszik, de sajnos nagyon gyorsan megtanulja ezt a rossz szokást.

2. A rokonok szeretetének nem szabad elnyomnia a gyermeket, fontos, hogy megvalósulhasson a szellemi fejlődés és a képességek kialakulásának feltételei is létrejöjjenek. Fontos, hogy intelligens módon egyesítsük a szeretet gyengédségét a kötelesség súlyosságával.

3. A gondos nevelés teremti meg a lehetőséget a valódi tanulásra. Az oktatás teljes lesz, ha alapja biztos lelki és erkölcsi talapzaton nyugszik. Beszélj a gyermekekkel, hogy megismerd a lelküket. Elemezd a beszélgetésüket, és lelki oldalról tekints rájuk. Szükséges kitisztítani az elmét, ami az előrehaladás feltétele. Már egy ilyen beszélgetés is segíthet a gyermeknek sok mindent megérteni, megvilágítani a gyermeket körülvevő világot. A gyermekek élesen felismerik a nagy emberi tulajdonságokat. Használj ilyen példákat a gyermekekkel folytatott beszélgetések során.

4. Minden gyermeknek saját jelleme van. Fontos, hogy ezt időben felismerjük, hiszen talán bizonyos apró jellembeli tulajdonságok mögött rejlik a tehetség ajándéka. A kimaradt lehetőségeket szinte lehetetlen pótolni idősebb korban. Minden gyermeknek szüksége van az anyai szeretetre és gyöngédségre. A szeretteinek szeretete és gondoskodása felkészíti a gyermeket a modern világ összetettségére. Az otthoni körülmények minden esetben rányomják a pecsétjét a gyermek életére házon kívül is. A gyermekek érzékenyek a házban uralkodó légkörre, összességében az egész otthoni életmódra.

5. A gyermek bármit képes megtenni! Ehhez fontos, hogy ne tiltsunk meg neki valamit, ennél sokkal jobb, ha vonzóbbá teszünk helyette mást, azaz eltereljük a figyelmét. Sok felnőtt olyan gyermekjátékot vesz gyermekének, amilyet ő maga szeretne, ahelyett, hogy gyermeke érdeklődését tartaná szem előtt. A gyermekek szeretik a játékokat szétszerelni, szétszedni, hogy aztán saját kedvük, tudásuk, akaratuk szerint építsék újra, vagy másképp alkalmazzák.

6. A gyermek legfeljebb öt éves koráig gyűjt a világról az alapinformációkat. Hét éves kora után ezeket pótolni már késő. Fontos, hogy a gyermeknek megmutassuk a körülötte levő világ határtalanságát és végtelenségét.

7. A gyermekek okítása során a hazugság, a durvaság és a gúnyolódás nem megengedett.

8. Vond be a gyermeket minden olyan tevékenységbe, amit képes megvalósítani, végrehajtani. A gyermekek szeretnek „felnőtteset játszani”.

9. Tanítsd meg a gyermekeket, hogy minden pillanatban a jót, a pozitívumot keressék. A tagadók gyengék, az igenlők gazdagok. A tudatlanság a tagadás anyja.

10. Tanítsd meg a gyermekedet, hogy legyen figyelmes. A figyelmesség, a megfigyelés nélkül nehéz megismerni valamit, új dolgokat tanulni, törvényeket felfedezni, a világ minden szépségét érzékelni. Az oktatásban az első helyen a szépség érzékelésének tanítása kell, hogy álljon. Tanítsd meg a gyermeket, hogy meglássa és meghallja a szépet.

11. A durvaság lealacsonyítja a személyt. A kegyetlenséget és a durvaságot fel kell számolni minden erőnkkel. A gyermekek nem kegyetlenek, amíg nem találkoznak az első kegyetlenséggel. Ennek ellenére csak kevesen képesek ellenállni a sötét káosz hatalmának.

12. Tanítsd meg a gyermeket, hogy türelmes legyen, de képmutatás és közömbösség nélkül. Félreértés esetén nyugodtan üljünk le vele, és csendesen gondolkozzunk, arról, hogyan lehetne a félreértést tisztázni. Hamarosan meg fogod érteni, hogy ez a hallgatásos tanács mennyire hasznos.

Šalva Amonasvili
Pedagógus