Milyen előnyei vannak a futópados edzésnek?

Mert bizony akad bőven ilyen. 

A szabadtéri futás az egyik legnépszerűbb sportnak számít, hiszen szinte mindenki számára elérhető, nem igényel túl nagy szervezést, és viszonylag könnyen kivitelezhető, ráadásul látványos eredménnyel is jár. Arról itt most nem értekeznénk, hogy minden jó tulajdonsága ellenére nem szabad teljesen felkészületlenül belevágni, és hogy ne csak múló hóbort legyen, komolyan oda kell figyelni bizonyos részletekre. 

A futás remek mozgásforma, de amikor igazán bekeményít az időjárás, akkor sokszor komoly megterhelést jelent a szervezet számára, ja szabadtéren űzzük. Télen csúszik, nyirkos, könnyen megfázhatunk, nyáron pedig a nagy hőségben annyira megviselhet egy-egy kisebb táv futása is, hogy nem éri meg a beleölt – sokszor többszörös – energiát.

A futópad ezzel szemben állandó futásminőséget biztosít, mindig elérhető, és a környező hőmérsékleti viszonyok sem okoznak akkora stresszt a szervezetünknek. Az otthoni edzésnek számos előnye van, hiszen maximálisan a mi időbeosztásunk szerint alakítható, ráadásul az utazással sem kell órákat töltenünk. 

Futópadon továbbá akkor kell emelkedőn teljesítenünk, amikor azt mi szeretnénk, ráadásul annak is jóval kisebb az esélye, hogy ismeretlen terepen kellene edzenünk, ahol váratlan útakadályok kerülnek elénk. Tehát az összes olyan környezeti tényező, amihez a testünknek alkalmazkodni kellene, amilyenek az út egyenetlenségei, a szél, a hőmérséklet, nem befolyásolnak. Az is fontos, hogy abban is sokat segíthet ez a megoldás, hogy a kültéri edzéseink jobban menjenek. Akár komolyan, akár csak hobbiként gyakoroljuk ezt a sportágat, mindenképpen jó hatással lesz majd az edzésünkre néhány beltéri futás. Egyrészt a tükör előtt sportolva látjuk, hogy a tartásunknak milyen változtatásokra van szüksége, ha van ilyen, másrészt akkor is segít edzésben tartani, átmozgatni, ha nem akarunk maratonokat futni. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy a futópados edzés előtt is alapos bemelegítésre van szükség, hogy izmaink kellően rugalmas, felkészült állapotban legyenek,amivel az esetleges sérüléseket is könnyebben elkerülhetjük.