7 hiba mosás során, amit nem fognak meghálálni a ruháid

pamut törölköző
pamut törölköző

A szennyes mosása nem csupán annyiból áll, hogy a darabokat betesszük a mosógépbe, majd kivesszük azokat, amikor már tiszták. Ha azt szeretnénk, hogy a ruháink, a konyhai törlőruháink, az ágyneműink vagy éppen a pamut törölközőink sokáig megőrizzék eredeti állapotukat, akkor sok részletre oda kell figyelnünk a folyamat során. Nem is beszélve arról, hogy ha nem megfelelően járunk el, annak könnyen a mosógépünk láthatja kárát, nagy terhet róva a családi kasszára.

Ha nem szeretnénk tehát, hogy a kedvenc ruhadarabjaink vagy éppen párnahuzataink megsérüljenek, böngésszük végig az alábbi felsorolást, és a következő mosástól ügyeljünk arra, hogy mi ne kövessük el ezeket a baklövéseket!

Egy főszabály, amit mindig tartsunk be

Mielőtt rátérnénk arra, hogy konkrétan milyen mosási bakiktól kell távol maradnunk, most megosztunk egy ökölszabályt a mosás kapcsán, amiről sokan megfeledkeznek. Ez pedig nem más, mint az adott darab címkéjének ellenőrzése. Legyen az egy egyszerű póló, egy pamut törölköző vagy éppen egy pléd a kanapé karfájáról, mielőtt kezelésbe vesszük, ellenőrizzük a mosási instrukciókat. Lehet, hogy már sok-sok éve vagy évtizede mosunk, és csak legyintünk az ilyesmire, de az új típusú anyagok és gyártási folyamatok miatt már nem lehetünk biztosak a rutinunkban, a tapasztalatainkban.

Ha így teszünk, akkor máris sok bosszankodást elkerülhetünk – de ahhoz, hogy hosszú távon is megtarthassuk a textíliák minőségét, az alábbiakra is oda kell figyelnünk.

7 hiba a mosás során, amit kerülnünk kell

Kiszakadt dob, dohos szag, kinyúló pulóverek, elszíneződött anyagok: ha nem fordítunk kellő figyelmet a mosás részleteire, könnyen kellemetlen meglepetésekkel találhatjuk szembe magunkat. Nézzük, melyek a leggyakoribbak!

Nem válogatunk körültekintően

Azt szinte mindenki tudja, hogy színek alapján szét kell válogatni a ruhákat, de azt már sokan elfelejtik, hogy az anyaguk szerint is külön kell azokat kezelni. Ez már csak azért is fontos, mert az egyes darabokat más és más hőfokon kell kezelni: egy lenge, nyomott mintás blúzt például elég lehet 30 fokon, míg egy ágyneműt javasolt 60 fokon.

Túl sok mosószert használunk

Úgy tűnhet, hogy minél több mosószert használunk, annál tisztábbak lesznek az anyagok, ám ez nem teljesen így van, sőt. Ha túl sok a mosószer, az túl sok habot is képez, amelyet lehet, hogy a mosógép nem tud megfelelően kiöblíteni. Így a végeredmény egy adag ragacsos felületű ruhadarab lehet, amelyek így több port és baktériumot vonzanak magukhoz. Tartsuk magunkat a gép és a termék által ajánlott mennyiséghez!

Elfelejtjük kipakolni a zsebeket

A farmerek és társaik zsebében számtalan dolgot találhatunk a papírzsebkendőktől kezdve a fémpénzeken át. Míg az előbbiek könnyen beboríthatják a ruháinkat fehér maradványokkal, addig ez utóbbi a gépben tehet kárt. Mindig nézzünk át minden darabot!

Elhagyjuk az előkezelést

Ha egy ruhadarab extrán koszos, esetleg foltos, akkor nem érdemes megfeledkezni az előkezelésről, mert jó esély van arra, hogy ugyanolyan foltosan kapjuk vissza a darabot a mosás után. Használhatunk például folttisztító szappant vagy a boltokban található legkülönbözőbb készítményeket – tapasztaljuk ki, hogy melyik válik be az egyes foltokra.

Túlterheljük a mosógépet

Amikor túl sok a mosnivalónk, hajlamosak lehetünk minél több mindent beerőszakolni egy mosásba – ez pedig több szempontból is problémás. Egyrészt a ruhák nem tudnak kellően megtisztulni, hiszen helyre van szükségük ahhoz, hogy a dobban mozogni tudjanak, és a gép is megfelelően elláthassa a feladatát. Másrészt pedig a mosógép meghibásodásához, dobszakadáshoz is vezethet, ha túlzottan leterheljük.

Nem zipzározzuk fel, amit fel kell

A pulóverek és farmerek zipzárjai egykettőre kárt tehetnek a többi ruhadarabban, különösen a lengébb, könnyedebb anyagokban. Ezt elkerülendő, mindent zipzározzunk fel mosás előtt!

Kihagyjuk a mosógép rendszeres tisztítását

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy a mosógépben mennyi szennyeződés, baktérium, mosószermaradvány vagy akár penész telepedhet meg. Hogy megfelelően elláthassa a feladatát, tisztítsuk meg rendszeresen! Sok mosógépen már van öntisztító program, ilyenkor a forró víz munkáját fehérborecettel segíthetjük.

Meglátjuk majd, hogy ha követjük ezeket a jól bevált tippeket, a ruháink is kellemesebb illatúak és tapintásúak lesznek – nem utolsó sorban pedig biztonságban tudhatjuk a mosógépünket is.