A puliszkafőzésről – Juhtúrós puliszka. Meleg cukros tejbe: székely müzli, de lehet szilvalekvárral is fogyasztani

No drága kishölgyeim, és délceg uraim! ..a puliszkafőzésről:

Én a leginkább juhtúrós puliszkának szeretem főzni csakis a kukorica dara a jó, én a Spaarban veszem a félkilós piros zacskósat, kb 200 Ft.

Lobogóan forró, sós vízbe teszem, kb egy liter vízhez a 3/4 csomaggal. Az a titka, hogy vékony sugárba kell beleönteni és közben is folyamatosan keverni, hogy ne legyen csomós, én a széles, lapos fakanállal szoktam keverni, de van aki fém habverővel keveri itt az elején…. a lényeg a folyamatos keverés, a csomómentesítés…. ha mégis csomós lesz, akkor villával az edény falához nyomkodom, úgy szétmegy a csomó :)

Kb 20 – 25 percig főzöm, keverem, az alját egy mindig lekapja, (ne törődjetek vele úgy a jó, sőt mondhatjuk, hogy akkor kész ha kicsit lekozmált az alja ;) ) vigyázzatok, ahogy pöfög, rá ne menjen a kezetekre. Én fel szoktam húzni a főzőkesztyűt hozzá, mert egyik kézzel fogni kell az edény fülét, az előbb -utóbb nagyon meleg lesz, a másik kezemre meg azért kell a kesztyű, mert pöfög a puliszka és fröcsköl, meg az erős keveréstől hamar vízhólyag lesz az ujjacskákon a fakanál élétől ;) Én így szoktam. Természetesen nem vitatom azoknak a variációknak sem a létjogosultságát, akik vajat, margarint tesznek a főzővízbe, vagy tejjel húzzák fel, mert biztosan azok is finomak :)

Ha készre főtt, akkor közepes jénai tálba kiöntöm, de csak úgy csak felezve. A puliszkára ráteszem egy nagy doboz a tejföl háromnegyedét, a morzsolt juhtúrót, kb 20-35 dekát és erre a puliszka másik felét, a tetejére még tejföl és jó húsos szalonnakockák jönnek. Sütőben (vagy mikróban) ráolvasztom a szalonnát, hogy megpiruljon, addig a juhtúró is elolvad ,.. és kész :)

A puliszka egyébként nagyon jó pörköltek mellé köretnek is, főleg a csülök-köröm pörköltnek nagy barátja, ilyenkor autentikus módon gyúródeszkára szokták kiönteni és cérnával vágni , de én csak egy laposabb edénybe öntöm és onnan lehet kanállal kiszaggatni a tányérunkba. Lehet lapos tálra is kiönteni és pogácsaszaggatóval szép kerek darabokat csinálni, akkor dekoratívan tudjuk tálalni is :)

Apukám reggelire eszi meleg cukros tejbe beleszaggatva , úgy hívja : „székely müzli” ;) (van aki hideg és cukor nélküli tejel eszi, netán még sózza is ), de lehet szilvalekvárral is fogyasztani, porcukorral meghintve, akkor elmegy desszertnek is ..

A végére egy jó tanács! A főzőedényt ne is próbáljátok aznap kimosni, lehetetlen :D Be kell áztatni egész éjjelre, akkor ami beleragadt azt kézzel ki lehet kaparni és kidobni, és akkor már könnyű elmosni a fazekat ;)

Jó étvágyat! :) ….teccenekértenyi? :)

Nagy Zoltán (zoliapunk) receptje!