A szomszédasszonyomtól megtudtam végre, hogyan kell helyesen öntözni az orchideát!

Az orchidea egy szép, de kissé érzékeny növény, ezért érdemes jobban odafigyelnünk a gondozására. Az egyik legfontosabb tényező az orchidea helyes öntözése, amely nagy mértékben befolyásolja a növény fejlődését.

Ma szeretnénk mutatni nektek néhány hasznos ötletet az orchidea helyes gondozásához

Az orchidea helyes öntözése

Az orchidea a természetes környezetben sem vízben él, ezért a gyökerei nem bírják a nagy mennyiségű vizet. Minden fajta orchideának meg van az öntözési ideje. Általában az orchideák jobban viselik a szárazságot, mint a túlzott öntözésre.

Ha az orchidea kevés vÍzhez jut, akkor a levelek ráncosodni kezdenek, amikor pedig túl sok vizet kap, akkor a levelek megsárgulnak, a gyökerei pedig sötét színt kapnak és elrothadnak. Az orchideának az aktív növekedési és virágzási időszakában intenzív locsolásra van szüksége, a virágzás után és az év hideg időszakában csökkenteni kell az öntözést.

Nyári időszakban az orchideát 2-3 naponként locsoljuk, télen pedig egyszer egy héten, de mindig langyos vízzel.

Téli időszakban az orchidea úgymond elszokik a napsugaraktól, ezért lassanként kell hozzászoktatni a tavaszi napsugarakhoz. Ilyenkor tegyünk sötétítőt az ablakra, hogy a napsugarak ne süssék meg közvetlenül a növényt.

Nyári időszakban amikor az orchidea aktívan nő és virágzik, locsoljuk sűrűbben és ne feledkezzünk meg a tápanyagokról sem.

Így öntözd, ha nem virágzik

Mikor az orchidea nem akar virágozni, kipróbálhatjuk a következő tippet. Néha tegyük langyos zuhany alá az orchideát, mert ilyenkor úgymond eszébe juttatjuk a növénynek a trópusi esőket és még aktívabban elkezd nőni. Tegyük be a fürdőkádba és engedjük rá a langyos zuhanyt. A kádba engedjünk meleg vizet, hogy párás legyen a levegő. Hagyjuk az orchideát lecsöpögni és kicsit száradni, csak ezt követően tegyük vissza a helyére. Ne tegyük olyan helyre, ahol huzat éri, mert könnyen megfázhat.