2016. szeptember 17-én Aşgabatban, Türkmenisztán fővárosában egy nemzetközi repülőteret adtak át az utazóközönségnek.

A megnyitó ünnepségen, természetesen, részt vett az ország elnöke is.

Ez az építészeti komplexum az egész világot magával ragadta szépsége okán. Nem hiába nevezik a Kelet gyöngyszemének! A szépsége egyszerűen lenyűgöző! 

A repülőtér egészének területe 1200 hektár. Két, egyenként 3800 méter hosszúságú kifutópálya található rajta, egy terminál, egy irányítótorony, egy nagy raktár, ezenkívül hangárok, képzési és orvosi központok.

A fő terminál épületében 5 szint található. Maga az épület egy fenséges sólyom formáját ölti magára, ami kiterjesztett szárnyakkal repül.

A területet több tucat szökőkút és rengeteg virágágyás díszíti.

Madártávlatból ez a komplexum egészen elképesztő szépségével kápráztatja el azt, akinek van szerencséje megpillantani.

Ezen egyedülálló szépség építésének költsége 2,3 milliárd dollár volt.

A repülőtér két utasterminálja óránként kétezer utast képes fogadni. A repülőtér 28 utasforgalmi híddal rendelkezik, melyek mind az utasok kényelmét szolgálják.

Az indulási zóna a terminál első emeletén található, az érkezési zóna pedig a második emeleten kapott helyet. A negyedik emeleten a szállodai szobák találhatóak.

A váróteremben tartózkodóknak lehetősége nyílik megtekinteni, amint a repülőgépek fel-, illetve leszállnak. A gyermekekre is gondoltak a tervezéskor: különleges játszóterekkel kedveskednek a kicsik számára.

Közvetlenül a repülőtér megnyitóján, már be is került a Guinness Recordok Könyvébe, hiszen a világ legnagyobb építészeti célra felhasznált szőnyegével büszkélkedhet, mely a fő utas-terminál épület tetejét díszíti. Területe 705 négyzetméter! Az épület 41 mozgólépcsővel és 53 lifttel, valamint mozgójárdákkal rendelkezik. Ezek olyan speciális szállítószalagok, amelyek hasonlítanak a mozgólépcsőre, de teljesen vízszintesen haladnak. Ezek összesített hossza a 400 méter!

Ez a repülőtér a mai napig ámulatba ejti az egész világot szépségével és valódi keleti kényelmével. Az építészek mindent megtettek, hogy az épületek ne csak funkcionális közlekedési csomópontokként funkcionáljanak, hanem olyan helyek legyenek, amelyek mágikus varázsával elkápráztatják azt, aki arra jár, vagy repül. Ma a turisták és az ország lakosainak ezrei élvezhetik ezt az egyedülálló szépséget. Ez egy olyan csoda, amit mindenkinek látnia kell!

Minden túlzás nélkül állítható, hogy ez az épületegyüttes ámulatba ejtő szépségű, a tervezőknek, építőknek sikerült álmukat valósággá váltaniuk.

A repülőtér építése 2013 januárjában kezdődött, egy török cég, név szerint a Polimeks végezte a kivitelezési munkálatokat, amelyek 2016 szeptemberében fejeződtek be.

És neked tetszik ez a repülőtér?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is, így ők is megcsodálhatják ezt az egyedülálló szépségű repülőteret!