Akár a fülfájás is jelezhet fogászati problémát

fülfájás
fülfájás

Testünk rengeteg összetett struktúrából áll, beleértve csontrendszerünket, légző- és emésztőrendszerünket, valamint vér- és nyirokereink hálózatát, amelyeket idegrendszerünk irányít.

Szervezetünk bonyolult láncolatainknak köszönhetően könnyű eltéveszteni akut fájdalmaink forrását. Egyes esetekben ugyanis a kellemetlen érzés teljesen máshol keletkezhet, mint ahol ténylegesen fellépett testünkben a probléma.

Fogínygyulladás, egy gyakori probléma

A fogínygyulladás leggyakoribb oka rossz szájhigiéniánk lehet: emiatt lepedék alakulhat ki fogainkon, ez pedig környező ínyszöveteink gyulladását okozza. A lepedék kezdetben egy szinte láthatatlan, főként baktériumokból álló filmréteg, amely akkor képződik fogainkon, amikor az ételünkben található keményítő és cukor kölcsönhatásba lép a szánkban található baktériumokkal. A lepedék hosszú távon fogkővé alakul, ezért naponta el kell távolítanunk, hogy az íny gyulladását, visszahúzódását, valamint az íny alatti fogkő megjelenését is megakadályozzuk. 

Tehát minél tovább marad a lepedék és a fogkő fogainkon, annál jobban irritálja az ínyt és gyulladást idéz elő. A fogágybetegség egyértelmű jelei közé tartozik a sötétvörös íny, amely érintésre fájdalmas lehet, és fogmosás vagy fogselyem használata közben könnyen vérzésnek indul. Idővel ínyünk megduzzadhat, rossz lehelet tapasztalható, valamint a fogszuvasodás kialakulásának kockázata is megnő. Ha nem kezeljük, ínygyulladásunk végül fogvesztésbe torkollhat. 

Az ínygyulladás kezdeti szakaszában, csakúgy, mint sok más fogászati betegség esetén azonban előfordulhat, hogy nincsenek azonnali kellemetlenségek vagy könnyen észrevehető tüneteink. Ugyanakkor a fájdalom testünk valamely más pontján megjelenhet, mi pedig tanácstalanok lehetünk az eredetét illetően.

Ha fülfájást tapasztalunk…

Fülfájás esetén sokan egyből fülgyulladásra vagy fülzsírlerakódásra gyanakodnak, egyes esetekben tévesen. Valójában számos gyakori fogászati és szájegészségügyi probléma jelentkezhet fülfájás formájában. Egy szájüregi tályog, egy problémás bölcsességfog vagy zápfog, vagy akár egy lyukas fog is okozhat fülfájást. Emellett, ha csikorgatjuk fogainkat vagy gyakran túl erősen szorítjuk össze állkapcsunkat, szintén tapasztalhatunk feszülést, és fülünkig hatoló fájdalmat.

Az ilyen típusú fülfájást nevezik áttételes fájdalomnak, mely fülfájásunk egy olyan formája, amely nem magából fülünkből ered. Fejünkben és arcunkon nagyon gyakori az áttételes fájdalom, és bár nehéz pontosan diagnosztizálni ezek forrását, különösen fontos, hogy tisztában legyünk eredetükkel. Az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő fülproblémánk eredete egy rutinszerű vizsgálattal is diagnosztizálható, hiszen a fülfájós emberek felénél a fájdalom fő forrását valójában az állkapocsban és a fogakban találhatjuk. 

Mi okozza?

Ahogy fogunk körül a gyulladt terület kitágul, fájdalmunk egyre erősebbé válhat, és kellemetlen érzés jelentkezhet arcunkon, fülünkben és állkapcsunkban is. Amennyiben fülfájásunkat valóban szájüregi megbetegedés okozza, gyakran kísérő tüneteket fedezhetünk fel magunkon, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy időben azonosíthassuk a probléma valódi forrását. Ilyen fülfájást kiegészítő tünet lehet a fájdalom rágás közben, hideg- és hőérzékenység, vérzés fogaink vagy ínyünk körül, vagy az állkapocs duzzanata.

Miért pont a fülben?

Ahogy az isiászos fájdalom hátunk alsó részén láb- vagy lábfejfájáshoz vezethet, úgy fogfájásunk is küldhet fájdalomjeleket fejünk, arcunk vagy nyakunk más területeire. Ínybetegségeink és szájüregi fertőzéseink, vagy fogaink rendellenes helyzete a szánkban bár testünk több területére is hatással lehetnek, fájdalmat mégis a legnagyobb eséllyel fülünkben okozhatnak. Fogaink közel helyezkednek el fülünkhöz és az arc egyik legjelentősebb idege, a trigeminális ideg felső és alsó állkapcsunkból körülfut állkapocsízületünkön, majd fejünkön át gerincoszlopunkhoz csatlakozik. Ez az ideg hírhedt arról, hogy érintettsége áttételes fájdalmat válthat ki, ezért könnyen téveszthetjük el fájdalmuk tényleges forrását.

Mivel van némi átfedés fül- és fogfájásunk megjelenéseiben,fájdalmunk forrásának meghatározásához a legjobb módszer, ha felkeresünk egy szakképzett orvost. Egészségünk mindennél fontosabb – ha áttételes fájdalomra gyanakszunk, ne habozzunk felkeresni egy specialistát!

Forduljunk orvoshoz!

Orvoshoz fordulnunk váratlan fülfájás esetén nem csak a pontos diagnózis miatt fontos. Egy másik ok ugyanis, amiért fogfájásunk fülfájdalmat okozhat, ha fogunk tályogos. A tályogos fog olyan fertőzést jelent, amely erős fájdalmat és duzzanatot okoz. Súlyos, kezeletlen esetekben a fertőzés és a duzzanat továbbterjedhet, fájdalmat okozva környező fogainkban és fülünkben. A tályog súlyos állapot, hiszen a fertőzés a véráramon keresztül más létfontosságú szervekhez is eljuthat, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Éppen ezért huzamos fülfájás esetén mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, hogy időben azonosíthassuk a probléma valódi forrását.