Egy kutatás szerint nem rizikósabb 50 év felett gyermeket vállalni, mint 40 felett

Egy izraeli kutatócsoport azt állítja, hogy ma már ugyanolyan biztonságos 50 felett szülni, mint 40 éven túl. A kutatást a Ben-Gurion és a Soroka Egyetemi kórház kutatói végezték, hatalmas mintán: Több, mint 200 ezer (!) szülés előtt álló nőt vizsgáltak meg. Az eredmények alapján pedig arra jutottak, hogy a kockázatok nagysága és mennyisége pont ugyanakkora egy 40, mint egy 50 éves kismama esetében.

Dr. Eyal Sheiner, a Sokora kórház szülészeti osztályának igazgatója így értékelt: 

„Elmondható, hogy a szülést tekintve az 50 az új 40. Azonban az egész egészségügynek, de különösen a szülészeknek és nőgyógyászoknak fel kell készülniük arra, hogy egyre több ötven év feletti nő vállal majd gyermeket.”

A kutatás megállapította, hogy a leggyakrabban felmerülő egészségügyi kockázatok közé tartozik a terhességi cukorbetegség, a koraszülés, és a császármetszés is.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy az újszülöttek milyen fizikai állapotban jönnek a világra, mekkora a csecsemőhalandóság aránya, illetve volt-e bármilyen komplikáció a szülés közben. A vizsgált nők 97%-a 40 év alatti volt, 8000 40 és 45 közötti, közel 560 45 és 50 közötti, és 68 50 év feletti volt. A kutatók arra jutottak, hogy általánosságban elmondható, hogy 40 év felett a szülés kockázatosabb, sokkal több komplikáció léphet fel, abban azonban nincs különbség a kockázatokat tekintve, hogy egy nő 45, vagy épp 51 évesen szül.

Az eredmények sokak számára biztatóak, azonban a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy már 40 év felett jelentősen megnőnek bizonyos kockázatok, ezért az ilyen korú anyukák esetében a szokásosnál is nagyobb odafigyelésre és elővigyázatosságra van szükség a terhesség során.