Ereszt a wc tartály vagy nem áll le és csak szívja a vizet?

WC tartály szerelés
WC tartály szerelés

Egy csepp. Meg még egy csepp. Meg még kétszáz csepp és a cseppet sem szívderítő helyzet adott. A folytonos csöpögés egy idő után, na jó, viszonylag gyorsan eljön ez a pont, tolerálhatatlanná válik. Idegesítő, dühítő, zavaró. És azért amellett sem mehetünk el megjegyzés nélkül, hogy a vízszámla szempontjából sem mellékes, hogy mennyi víz folyik el a semmibe, gyakorlatilag. De vajon hogyan tovább, ha a szituáció cseppet sem akar magától megoldódni?

Meddig érdemes várni?

A WC tartály szerelés alapvetően nem nagy kunszt, ugyanakkor ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem igényel semmiféle hozzáértést, szakértelmet. Bár azt nem tagadjuk, hogy egyes esetekben a házi praktikák is sokat segíthetnek. Például ha a csöpögés hátterében vízkövesedés áll, akkor némi szódabikarbóna-kóla kombináció igazán pezsdítő végeredménnyel járhat. A pezsgés jelen esetben nemcsak egy jól hangzó szóvirág, hanem a nagybetűs valóság, tehát ezen nem érdemes meglepődni. Olykor a gumiszelep okozza a problémát, ami letisztogatás, esetleg megfordítás után újra működésre bírható. Számtalanszor olyan minimális indikátor fedezhető fel, ami a problémát generálja, hogy az szinte meglepő. Ilyen helyzetekben a szebbik nem képviselői is könnyedén orvosolhatják a fennálló problémát. De nyilván a diagnosztizálás nem minden esetben egyszerű. Azért, akik kemény vizes vidéken laknak, élhetnek a gyanúperrel, hogy a vízkő a ludas.

Mi az, ami gyanús túl a csepegésen?

A csöpögésen túl is akadnak zavaró jelenségek. Például amikor a tartály csak szívja és szívja és szívja a vizet és tölti és tölti és tölti a tartályt, ám az valahogy sohasem telik meg vagy éppen újfent belekezd némi csöpögésbe. A WC tartály javítás ebben a helyzetben sem kerülhető el. És nem érdemes várni a jó szerencsére, meg a csillagállások rendeződésére. Ez az a problémakör, ami csak úgy nem oldja meg magát.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy saját kezűleg ildomos-e belevágni a karbantartásba, tisztításba? Nos, amennyiben falba épített tartályról beszélünk, úgy semmiképpen sem. Ebben az esetben a szakértelem és a tapasztaltság kettőse elengedhetetlen a sikerhez. Különálló, s különösen régebbi típusú tartályoknál meg lehet próbálkozni a szétszedéssel, de kizárólag fokozott odafigyelés mellett, mert ha valahol hiba csúszik a gépezetbe, akkor még nagyobb baj alakul ki, mint a kiinduláskor észlelt, aminek a megoldása ráadásul nem jelentett volna semmiféle problémát.