Pókcsípés kezelése – Tünetei és természetes anyagok pókcsípésre

pókcsípés

Pókcsípést a természetben, de akár a lakásban is elszenvedhetünk. Szerencsére a tünetek enyhítésére léteznek csípésre alkalmazható krémek. Nem minden pók juttat méreganyagokat a bőrbe csípéskor. A csípés különböző tüneteket, panaszokat okozhat, ez nagyban függ a pók fajtától. Ritkán, de előfordulhat, hogy a pókcsípés éjszaka történik, reggel pedig észleljük a nyomát. Magyarországon csak néhány pókfajta van, amelyiknek a mérge idegrendszerre ható és sejteket bontó anyagokból áll. Ezért a durva pókcsípések igen ritkák.

Pókcsípés tünetei

Sok rovar nyálában (pl. hangya, poloska, szúnyog) vannak jelen szövetkárosító hatású enzimek. Ennek következtében mutatkozhat az adott rovarok harapása, csípése után kiterjedt duzzanat, hólyag, esetleg bevérzés. Van, aki érzékenyebb ezekre, és erőteljesebb helyi tünet mutatkozik, és van, akinél szinte meg sem látszik a csípés. A tünetek enyhítésére léteznek csípésre alkalmazható krémek. A pókcsípés tünetei lehetnek:

  • duzzanat, melyben látható a szúrócsatorna, átmérője általában 1-2 cm
  • a duzzanat viszket, piros, égő érzés társulhat hozzá

Legtöbb esetben a pókcsípések álomban történnek, ezért reggel, mikor a csípés nyomát, viszkető duzzanatot, bőrpírt látunk, nem teljesen biztos, hogy pókcsípés történt. Sok esetben az ágyi poloska csípésével keverik össze, de a bolhacsípés sem kizárt. Amikor a csípés nyomán a bőr feldagad, esetleg lila folttal együtt jelentkezik, nem feltétlen látszik egyértelműen, hogy egy vagy két csípésnyom van.

 Mindkét rovar csípésénél (pók és ágyi poloska) jellemző, hogy a csípés után több órával kezd viszketni és dagadni a terület, főleg a kar, lábszár, ízületek területén. Jellemző, hogy a tünetek eleinte erősödnek, majd kb. 3 nap múlva kezdenek csökkenni. Ekkor kisebb lesz a duzzanat, múlik a pirosság, a viszketés enyhül.

Pókcsípés allergia tünetei

A bőrtünetek hatékonyan enyhíthetőek hideg vizes borogatással vagy csípés utáni krémekkel. Ezekben az enyhébb esetekben arra kell vigyázni, hogy ne vakarja el a csípést, nehogy felül fertőződjön! Ha ez mégis megtörténik, ebben az esetben kell, hogy orvos lássa a bőrfelületet és gyógyszeres kezeléssel elejét vegye a gennyes, gyulladásos folyamatoknak.

A pókcsípések között figyelemfelkeltő, ha a csípés helye keménnyé esetleg kékes színűvé válik, gennyes vagy hólyagos lesz, esetleg érzészavar, mozgászavar társul hozzá, fájdalom, szapora szívverés. Ezen tünetek jelentkezésekor haladéktalanul keressen fel orvost!

Gennyes, felülfertőződéssel járó, esetleg orbáncot okozó pókcsípés esetén a tünetek ismeretében a kezelőorvos helyi vagy szisztémás antibiotikumot is előírhat.

A rovarok csípésével méreganyag kerül a szervezetbe, ezek leggyakrabban kisebb-nagyobb helyi bőrreakciókat váltanak ki. Nagyon ritka, hogy egy pókcsípésnél súlyosabb tünetek is kialakulnak, például egy pókcsípés allergia. De egy testszerte megjelenő csalánkiütés vagy torok duzzanata is azonnali orvosi beavatkozást igényel, ilyen esetben nem szabad várni! (Csalánkiütéstől a torokduzzanatig – figyelmeztető jelek rovarcsípés esetén – Semmelweis Hírek)

Pókcsípés kép

A pókcsípés képe tehát összességében egy pirosas duzzanat, ami 1-2 cm általában, a duzzanatban pedig többnyire látszik a szúrócsatorna.

Pókcsípés kezelése

A pókcsípés kezelése legtöbb esetben nem igényel komolyabb teendőt. Sokszor elegendő lehet egy hideg vizes borogatás, esetleg jegelés is, már ennek következtében is enyhülhetnek a panaszok. Semmiképpen ne nyomogassa a duzzanatot, hólyagot! Ez felülfertőzéshez vezethet. A patikákban vény nélkül kapható csípés elleni krémek is bevethetőek. Ezek főként a viszketésre, bőrpírre lehetnek jótékony hatással. Természetes anyagok közül pókcsípésre az aloe gélek is használhatóak, a pókcsípés házi kezelésére.

A pókcsípések ellen megelőzésképp ajánlott a rendszeres takarítás, a szúnyoghálók melletti rések, egyéb rések, nyílások „pókbiztossá” tétele, de van, aki illóolajos permetezésre esküszik, ha a pókok elleni védekezésről van szó. Mivel nem kedvelik az erős illatokat, bevethető borsmenta, levendula, fahéj, citrus illóolaj is vízzel elegyítve, szórófejes palackból kifújva a helyiség egyes részeiben. (ablakkeretek, parketta szegők stb.)

Pókcsípés babán

Sajnos a rovarok a babákat sem kímélik, rajtuk is előfordulhat egy kellemetlen pókcsípés. Ha észleli a csípés nyomát, mossa le langyos szappanos vízzel, hogy a bőrön kívül lévő plusz méreganyagot eltávolíthassa. Ezután jegeléssel hűthető néhány percig. Ez többször ismételhető. Vigyázni kell, hogy ne vakarja a gyermek a csípést, ez felülfertőződéshez vezethet. Ha a gyermeken a csípés nyoma vagy bármely testrésze megdagad, ha a csípés hólyagos lesz, egész testén kiütések jelennek meg vagy nehezen lélegzik, azonnal forduljon vele orvoshoz!