Ha én nem hasonlítalak téged más anyukákhoz, te miért hasonlítasz engem más gyerekekhez?

A gyereknevelés nem egyszerű dolog, senki sem mondhatja azt, hogy ő tudja, mi a legjobb nevelési módszer és senki sem mondhatja el magáról azt, hogy ő tökéletes szülő.

Az igazság az, hogy a legfontosabb dolog az, hogy egy szülő feltétel nélkül szeresse a gyerekét. Mindenki hibázik, de a legfontosabb az, hogy ez a szeretet meglegyen a szülő és a gyereke között. Most pedig olvassátok el egy gyerek levelét amit az édesanyjának írt.

Drága anyu!

Szeretlek, annyira fontos vagy nekem, én bízom benned! Emlékszel arra amikor az első darab brokkolit adtad nekem? Eszembe sem volt, hogy megkóstoljam azt a valamit, de megcsináltam a te segítségeddel. Te adtál nekem bizalmat  és a végén rájöttem, hogy nem is annyira rossz mint ahogy gondoltam. Emlékszel arra amikor a fogaim miatt voltak fájdalmaim? Nem gondoltam, hogy egyszer is meg tudok nyugodni, ameddig a karjaidba nem vettél, milyen jó volt az öledben anya. Arra emlékszel amikor először elestem? Megijedtem és sírni akartam, pedig nem is fájt annyira. Te rám mosolyogtál, szeretettel megpusziltál, ekkor én is elkezdtem nevetni.

Emlékszel arra anya amikor mindenki azt mondta, hogy ne vegyél olyan sűrűn az öledbe mert elkényeztetsz? De te akkor is ölbe vettél, én pedig az univerzum karjaiba éreztem magam. Te vagy az én univerzumom anya, a mosolyod, az öled amely bármelyik hintánál kényelmesebb, a szavaid amelyek a legédesebbek számomra. Anya mindez erősebbé tesz engem, igaz már nőttem, de szükségem van rád. Szükségem van az én univerzumomra, most és akkor is amikor nagy leszek.

Emlékszel arra amikor úgy döntöttél, hogy a szobámban kell aludjak egyedül? Megértettem, hogy ezt egyedül kell csinálnom. Emlékszel amikor először vittél óvodába? Te már nem voltál ott, de megértettem, hogy barátokat kell szerezzek és fel kell fedezzem a világot. És arra emlékszel amikor volt türelmed elmondani nekem, hogy miért fontosak a számomra azok az ételek amelyeknek nincs is jóízük? Megértettem, hogy jót tesznek nekem. Igaz sokszor úgy éreztem, hogy ki kell köpjem, de neked volt türelmed több féle képpen elkészíteni azt az ételt, amíg meg nem szerettem.

Anya számomra te vagy az univerzum, te vagy a világ legjobb anyukája, tudod? Én kicsi vagyok, de a te szemedben nagy vagyok, anya te vagy a legfontosabb ember az életemben, csak benned bízom. Soha nem akartam másik anyát, nincs jobb anya mint te.

Drága anyu, ha én nem hasonlítlak téged más anyához, akkor te miért hasonlítasz engem más gyerekhez? Amikor azt mondod, hogy a másik gyerek valamit jobban csinál mint én, amikor azt mondod, hogy más gyerek jobban tanul mint én, amikor azt mondod, hogy más gyerek jobb mint én  akkor szenvedek. Úgy érzem, hogy nem érdemellek meg téged anya, nem vagyok elég jó neked. Te nem így éreznéd magad, ha én azt mondanám, hogy más anya jobb mint te?

Drága anya, nincs egy anya sem a világon akivel összehasonlíthatnálak téged, te egyedi vagy, te tökéletes vagy, te szép vagy, te az enyém vagy. Ne hasonlíts engem más gyerekhez. Tudom, hogy néha elfelejtem azt amit mondasz nekem. Tudom, hogy néha elveszíted a türelmed, tudom, hogy nagy elvárásaid vannak velem szemben. Én csak egyet kérek tőled azt, hogy szeress! Nekem elég ezt tudnom ahhoz, hogy a legjobb gyerek legyek a világon. Az, hogy tudom milyen nagyon szeretsz nekem elég ahhoz, hogy olyan felnőtt legyen belőlem, amilyet megálmodtál.

Kedves szülők, emlékezettek vissza arra mennyi türelemmel kezdtétek el ezt az utazást, szeretet, türelem és támogatás. Ennyire van szüksége egy gyereknek ahhoz, hogy vidám gyermekkora legyen. Persze néha elveszítjük a türelmünket ez normális, de amikor hibázunk, akkor kérjünk bocsánatot és kezdjük ismét az elejéről.