Ma egy kicsit tököltem!🥒🥒

A tököket meghámozzuk, magjukat kikaparjuk, majd tökgyalun lereszeljük. Annyi forrásban lévő enyhén sós vízben, amennyi épphogy ellepi újraforrásig blansírozzuk a reszelt tököt. Nem szabad sokáig a forró vízben hagyni, mert túlságosan megpuhul. Úgy érdemes számolni,hogy egy 720 milis üvegbe kb 450 gramm fér. Ha kész, levével együtt üvegbe szedjük,. Az üveg aljára egy teáskanál ecetet teszek. Aki ragaszkodik a tartósítóhoz, az tetejére folpack, erre egy kevéske tartósítószer, majd a csavaros tető kerül, és így tesszük a szárazdunsztba .

Zavadáné Horváth Szilvia konyhájából!

Antalné: Én úgy rakom el a tököt, hogy legyalulom egy kis sóval meghintem egy kis citromsavat teszek rá. Összekeverem egy pár órát így hagyom időnként megkevergetem. Ereszt annyi levet , hogy nem kell rá főzni külön. Megkóstolom kellemesen savanykás és sós legyen . Kaprot teszek az üvegek aljára , bele a tököt , celofán arra egy pici nátrium benzoát, rá a tetőt. Felteszem kidunsztolni , az edényben lévő víz fel forrásától számitva 20 perc. Akkor kikapkodom és letakarva hagyom kihűlni.

Katika: Legyalulom, picit besózom hogy összeessen. Nem csavarom ki a sótól, felöntöm vízzel, hogy jól ellepje 10 percig főzöm. Tiszta üveg aljára teszek kaprot, egy szűrőkanállal üvegbe szedem, teszek rá egy késhegynyi citromsavat, egy késhegynyi szalicilt rámerem a főző levet, egy kanálnyéllel beleszurkálok hogy mindenhol legyen lé, lezárom, szárazdúnsztban hagyom kihülni!

Mari: – Ugyan úgy csinálom mint a zöldbabot, kicsit sós vízbe félig megfőzöm a gyalult tököt, teszek bele kevés ecetet és belerakom lével az üvegbe, késhegynyi szalicilt teszek a tetejére és még egy kanál ecetet, száraz dunsztba teszem és kész! Nem szokott megromlani és szerintem finomabb mint fagyasztva!

Teri: – A tököt tisztítás után egyszer alaposan megmosom, ecetes vízbe mégegyszer átmosom. Géppel legyalulom. Üvegekbe nyomkodom. Az üveget felömtöm vízzel. / én mentes ásványvízet használok/ A tetejére öntök egy kanál 20 %-os ecetet és teszek egy késhegynyi nátriumbenzonátot. Ráteszem a fedőt. 5 percre fejreállítom az üvegeket. Mehet a dunsztolás. Amikor látom az üvegbe gyöngyözik a víz, akkor száraz dunsztba teszem. 3 napig ott van. Utána megy a helyére.