Párhuzamok

Egy kezdő vállalkozó mielőtt belefogna a vállalkozásába, komoly terveket készít fejben, de írásban is. Ennek a tervnek része a SWOT vagy GYELV elemzés. 

Mivel a házasság életünk legjelentősebb vállalkozása, itt is helyénvaló felmérni, mit tehetünk hogy sikeresek legyünk.

A GYELV elemzés első pontja a GY, a gyengeségek felmérése. Milyen gyengeségei lehetnek a családunknak? Vajon valamelyik családtag kifele tekinget a családból, mert netán nem kap elég figyelmet? Miért fontos ez? Környezetünkben számos banda vagy szekta lehet, akiknek éppen a figyelemre vágyó kamaszok az áldozatai. Mindig győződjünk meg arról is, vajon párunk elégedett a kapcsolatunkkal, van elég ideje önmagára, a kedvteléseire, ugyanakkor észrevesszük a szükségleteit? Ezek olyan kérdések, melyet egy felelősségteljes családfőnek fel kellene időnként tennie magának, és el is kéne erről beszélgetnie a családtagjaival. 

Az elemzés második pontja az E, az erősségek felmérése. Milyen erősségei vannak a családunknak? Összetartóak vagyunk, képesek egy célért dolgozni? Ha igen, ez már fél siker. Ezek voltak a belső tényezők, most figyeljük meg a külső tényezőket, ezek az elemzés további részei. 

Az L a lehetőségekre utal. Milyen lehetőségei vannak a családunknak? Módunkban áll nagyobb, vagy esetleg szükség szerint kisebb lakásba költöznünk? Megtehetjük, hogy gyermekeinknek helyben biztosíthassunk minőségi oktatást, ezáltal is védve őket a nem megfelelő társaságtól, amelybe akkor keveredhetnének, ha távol lennének a szülői felügyelettől? Volna munkalehetőség itthon is, ne kelljen a családnak nélkülözni egyik szülőt sem? Mindezek megfontolásra méltó dolgok a családunk védelme érdekében. 

Az utolsó része az elemzésnek a V, a veszélyek, kockázatok. Világunk tele van bajokkal amit kivédeni nem tudunk, gondolok itt természeti katasztrófákra, járványokra, terrorizmusra. Mit tehetünk, hogy családunk nagyobb biztonságban legyen? Bizonyára hasznos alapvető élelmiszerekből, fontos gyógyszerekből, ivóvízből tartalékot képezni, mégis a legfontosabb a jövőnk szempontjából lehetőség szerint békében lenni a szomszédainkkal, jó kapcsolatot ápolni más emberekkel, segítséget nyújtani egymásnak , mert a történelem azt bizonyítja, hogy a nehéz időket az önzetlen emberek vészelték át jobban. Egy vállalkozó  ezeket a kérdéseket nemcsak a vállalkozása kezdetén, hanem időről időre felteszi magának, tegyünk így mi is , hiszen körülményeink változnak.

Köszönöm, hogy figyelmet szenteltek ennek a kis párhuzamvonásnak, és szívből kívánom mindannyiunknak, hogy életünk legfontosabb vállalkozása legyen életünk legsikeresebb vállalkozása is.